NECLA DALAN
İstanbul’un işgal altında olduğu günlerde Türk gençleri işgal kuvvetleri ile futbol sahalarında büyük bir rekabete girişmişti. Fenerbahçe de işgal güçlerinin, İngiltere ve Fransa liglerinin ünlü takımlarında forma giymiş futbolculardan oluşan güçlü takımlarıyla maçlar yaptı. Fenerbahçe Kulübü, oynadığı 50 maçın 41’ini kazanıp, 4’ünde berabere kalmıştı.
Fenerbahçe’nin işgal kuvvetlerine karşı en büyük zaferlerinden biri de General Harington Kupası maçıdır. İşgal Orduları Başkomutanlığı, Fenerbahçe Kulübü’ne karşı özel bir kin duymaktaydı. Çünkü Fenerbahçe takımı yalnız işgal kuvvetlerine mensup takımları yenmiyor aynı zamanda Kurbağalıdere kenarında kulüp binasının önündeki iskeleye yanaşan motorlarla Anadolu’ya silah kaçırıyordu. Hatta Fenerbahçe kulübünün kayıkhanesi bir cephane deposu haline getirilmişti. İşgal Orduları Başkomutanlığı bu durumu haber aldı ancak bunun farkına varan Fenerbahçeliler kayıkhaneyi boşaltarak cephaneyi çevredeki üye ve sporcuların evlerine taşıdı.
Gümüş işlemeli dev kupa Fenerbahçe’nin müzesinde
Bu olaylar işgal ordularının İngiliz Başkomutanı General Harington’u öfkelendirmişti. Fenerbahçe’ye en azından futbol sahasında acı bir darbe vurmak için harekete geçti. Cebelitarık ve Mısır’daki İngiliz askeri kuvvetlerinden, hepsi profesyonel futbolcu olan dört oyuncu getirtilerek tabir yerindeyse bir İngiltere Milli Takımı oluşturuldu. Bir metreye yakın, gümüş işlemeli kupa ise Başkomutan General Harington’un adını taşıyordu. General Harington tarafından İstanbul gazetelerine ilan verdi ve final maçında Türk kulüplerinin diledikleri gibi takviye alabileceğini söyledi. Fenerbahçeliler de gazeteler Necla Dalan necla.dalan@nbe.com.tr HİKAYELER&LİDERLER aracılığı ile cevap verdi: “Fenerbahçe Kulübü yalnız kendi kadrosuyla bu maçı şartsız olarak kabul eder.” Maç, 29 Haziran 1923’te Taksim Stadı’nda oynandı. Fenerbahçe bu tarihi maça, hiç gol yemeden İstanbul şampiyonluğunu kazanan kadrosuyla çıktı. Fenerbahçe, ilk yarıyı 1-0 yenik kapattı ancak 60’ıncı dakikada Zeki Rıza’nın golüyle beraberliği yakaladı. 74’üncü dakikada yine Zeki Rıza (Sporel) Fenerbahçe’yi galibiyete taşıdı. Bu galibiyet, halkta milli zafer etkisi uyandırdı. Lozan Konferansı’nda bulunan Türk Heyetine galibiyet haberi ulaştığında İsmet Paşa Fenerbahçe kulübüne, “Heyetimiz namına hepinizi meserretle tebrik eder, gözlerinizden öperim” diyen bir kutlama telgrafı gönderdi.
Çekimler bitti, Şubat 2024’te vizyona girecek
Bu tarihi maçı neden yazdığımı merak ettiyseniz anlatayım… 16 Şubat 2024’te vizyona girmesi planlanan Zaferin Rengi isimli film, İstanbul’u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu’da başlattıkları direnişi, General Harington Kupası efsanesinin etrafında anlatıyor. Yönetmenliğini iyi bir Fenerbahçe taraftarı olan Abdullah Oğuz’un yaptığı filmde yine fanatik Fenerbahçeli olarak bilinen Nejat İşler ile Kubilay Aka’nın dışında Timuçin Esen, Yiğit Özşener, Gülper Özdemir, Gonca Vuslateri, Birce Akalay, Arif Pişkin, Yılmaz Bayraktar gibi oyuncular rol alıyor. Filmin ilk tanıtım fragmanı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız 29 Ekim’de yayınlandı. Film, sosyal medyada ve sanat dünyasında epey konuşuldu. Ben size filmin finansmanı ile ilgili bir bilgi vereyim. Filmin sponsoru Akfen Holding’in Başkanı Hamdi Akın… Hangi şirketiyle sponsor olduğunu sordum, “Şirket yok, Hamdi Akın” sponsor dedi. Bilmeyenler için hatırlatayım; Hamdi Akın iş dünyasının en sıkı Fenerbahçeli isimlerindendir. 2000’li yılların başında Aziz Yıldırım’ın başkanlığı döneminde yönetim kurulunda görev aldı. Stadyumda locası vardır, yurt dışında değilse her maçı izler, takımını yurt dışı maçlarında da yalnız bırakmaz…
“Filme ciddi bir ilgi olmasını bekliyoruz”
Hamdi Akın, filme nasıl sponsor olduğunu şöyle anlattı: “Abdullah Oğuz iyi bir Fenerbahçeli, daha çok 100’üncü yılla ilgili konuşurken fi lm gündeme geldi. Yakışır dedik. Bütçelenmesi, finansal durumunun ayarlanması biraz uzun sürdü. Zaferin Rengi, aslında Kurtuluş Savaşı’nı anlatan bir hatırlatma filmi. Meşhur Harington Kupası ekseninde gelişiyor. General Harington, İngilizler İstanbul’dan çekilmeye karar verdikten sonra büyük bir maç yapmak ister. İngiltere’den 3-4 profesyonel futbolcu getirir. ‘Şu Türkler’e, Fenerbahçe’ye bir ders verip gideyim’ ister. Çünkü Fenerbahçe o zamana kadar işgal kuvvetlerine karşı yaptığı maçların çoğunu kazanmıştır. Fenerbahçe’nin bilinirliği, Kurtuluş Savaşı’na katkıları, Kadıköy’ün bir geçiş yolu olması çok takdir toplamış o dönem. General Harington, çok ciddi bir kadro kurar. O sırada İsmet İnönü de Lozan Anlaşması için Lozan’dadır. Aynı günlere denk gelir maç. Fenerbahçe 2-1 kazanır ve İstanbul’da, Anadolu’da çok ses getirir. Sosyal ve sivil bir uyanışa sebebiyet verir. O yüzden önemli bir kupa. İddialı bir film. Ciddi bir ilgi bekliyoruz.”