Esra ÖZARFAT
Türkiye’de yaklaşık 32 milyon çalışma yaşındaki kadının sadece 11 milyonunun işgücüne dahil olduğunu belirten Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu, “Türkiye’deki 15-29 yaş arası kadının yüzde 40’ı ne iş ne de eğitimde olmaması, kadın girişimcilerin yüzde 66’sının 40 yaş üzerinde, yüzde 27’sinin 35 yaşın üzerinde kendi işini kuruyor olması gerçeği ülkemizde kadının ekonomik hayatta eşitlikten çok uzakta olduğunu gösteriyor maalesef” dedi.
BUİKAD olarak 16 yıldır kadın girişimciliğinin artması ve kadınların iş hayatındaki yetkinliklerinin gelişmesi için çalıştıklarına değinen Eroğlu, kurdukları iş birlikleriyle de yerel ve ulusal kürsülerde kadın girişimciliğine dikkat çekmek ve girişimciliğe özendirmek için faaliyetlerde bulunduklarını anlattı. Akdeniz ülkelerinin iş kadını derneklerinden oluşan Akdeniz İş Kadınları Federasyonu (AFAEMME) üyesi olduklarını belirten Oya Eroğlu, Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (MARSİFED) da bölgedeki tek kadın derneği üyesi olduklarını, Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun da (GİFED) kurucu üyeleri arasında yer aldıklarını dile getirdi.
Dernek olarak BUSİAD, Kal- Der ve Yeşim Tekstil ile birlikte “Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu”nun kurulmasına öncülük ettiklerini hatırlatan Eroğlu, WEP’s imzacısı olarak platforma katılan Bursa’nın önde gelen şirketleri ile birlikte, Global Compact çatısı altında örnek program ve faaliyetlere devam ettiklerini aktardı.
Uluslararası projelerde yer alıyor
NOSAB ve BORÇELİK ile toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak adına “Bu iş Eşitlik İşi” projesini hayata geçirdiklerine işaret eden Oya Eroğlu, yerel projelerin yanı sıra Avrupa Birliği Projeleriyle de sürece katkıda bulunduklarının altını çizdi. Eroğlu, bu kapsamda WEST, EUROKEY, İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı, BOSS gibi uluslararası projelerde yer aldıklarını söyledi.
Kız öğrencilere koçluk yapıyor
Türk kadınının iş yaşamındaki yerini güçlendirmek için her yıl “İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri” töreni düzenlediklerini kaydeden Oya Eroğlu, sürdürdükleri “Noktalama Projesi”yle de üniversitelerin 3 veya 4’üncü sınıfında okuyan kız öğrencilerine koçluk yaptıklarını anlattı. “BUİKAD Gelecek Akademisi” eğitim platformu ile öğrenci, yeni mezun, çalışan, yönetici ve işletme sahibi kadınlarla; iş dünyası arasında etkin iletişim ve iş birliğine bir ara yüz olduklarını dile getiren Eroğlu, “İş’te Sohbetler”, “Zirveden Gelen Topuk Sesleri” gibi paylaşım toplantılarıyla da ilham veren kadınları üyeleriyle buluşturduklarını bildirdi.