Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde Kadının Statüsü Komisyonu 67’nci kez toplandı. Buluşmada Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan bir konuşma yaptı, KAGİDER ile Garanti BBVA işbirliğinde ise birliğinde “Dijital Çağda Kadınların Girişimcilik ve Ortaklıklar Yoluyla Güçlendirilmesi” paneli düzenlendi. Konuşmada ve panelde kalkınmanın genç kadınların güçlendirilerek sağlanacağına vurgu yapıldı.
İmzacıları arasında yer aldıkları UN Global Compact’ın BM Küresel İlkeler ) düzenlediği ‘dijital çağda toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı çalışma yaşamı ve bu alanda şirketlerin rolü’nün tartışıldığı yuvarlak masa toplantısında konuşan Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, dijitalleşmenin kadınlar için hem tehdit hem de fırsat olduğunu kaydetti.
Doğan ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı uyarıda bulunarak “Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler pek çok iş kolunun ortadan kalkmasına neden olabilir ve bu durum daha çok kadınların faaliyet gösterdiği iş kollarını etkileyebilir. Ayrıca bu teknolojilerin cinsiyet eşitsizliğine dair yerleşik önyargıları artırma riski var. Diğer taraftan, djitalleşme yepyeni mesleklerin ve iş alanların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle, dijitalleşmenin fırsat ve faydalarının kadınlar için erişilebilir olduğundan ve cinsiyet eşitsizliğinin artmasına neden olmadığından emin olmamız gerekiyor” dedi. Hepsiburada’nın bir kadın tarafından kurulan ve yönetilen bir şirket olduğunu hatırlatan Doğan, şirkette teknoloji alanında çalışan kadın mühendis oranının yüzde 30’la dünya ortalamasının üstünde olmakla birlikte hedefl erinin yüzde 50 olduğuna dikkat çekti. Doğan, yaşanan deprem felaketine de dikkat çekerek, iki sene içinde afet bölgesinde 10 bin esnafa 10 milyar liralık ticaret hacmi sağlayacaklarını, bölgeden 5 bin kadın girişimciyi e-ticarete dahil edeceklerini anlattı. Doğan, genç kadınların ekonomik hayata girişleri için önemli bir platform olduklarını vurguladı.
KAGİDER: Ticaretin Kadınları ile depremzede kadınlara destek olacağız
Komisyonda Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Garanti BBVA iş birliğinde “Dijital Çağda Kadınların Girişimcilik ve Ortaklıklar Yoluyla Güçlendirilmesi” paneli düzenledi. Panelde KAGİDER’in hayata geçirdiği ve Garanti BBVA ile geliştirdiği “Ticaretin Kadınları” portalı tanıtıldı. Moderatörlüğünü BM Kadın Birimi Kadınlar için Girişimciliği Hızlandırma Programı (WEA) Başkanı Meral Güzel’in üstlendiği panelin konuşmacıları KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Garanti BBVA KOBİ Girişim Bankacılığı Kıdemli Yöneticisi Selin Öz, Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Kadın ve Ticaret Programı Başkanı Judith Fessehaie ve W20 Kadın Girişimciliği Çalışma Grubu Koordinatörü Virginia Littlejohn oldu. KAGİDER Başkanı Emine Erdem konuşmasında derneklerinin 20 yıldır kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki yerini güçlendirmek için çalıştıklarını ve genç kadınların iş hayatına katılmasını desteklediklerini belirtti. Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaretin Kadınları portalımızla depremin yaralarını da sarmaya gayret edeceğiz. Platform üzerinden deprem bölgesindeki kooperatif ve satıcıları filtreleyip aramak, bu işletmelerden ürün satın alarak destek olmak mümkün.”