Adnan AÇIKGÖZ
Dünya genelindeki 150 ülkeyle irtibatını sürdüren, Türkiye genelinde ise bin 500’ün üzerinde şirketle çalışan Binnur Yetik Proje ve Eğitim Danışmanlığı Yönetimi’nin profesyonel desteğini arkasına alan 2 Türk kadın girişimci, faaliyetlerini yurtdışına taşıdı. Markaları ile Almanya’nın yolunu tutan girişimciler, ev tekstili ve kostüm alanında çalışmalarına başladı.
Dünya Melek Yatırımcı Forumu’nda resmi global mentor olarak iş dünyasına rehberlik eden Binnur Yetik Proje ve Eğitim Danışmanlığı Yönetimi, işletmelerin küresel rekabette öne çıkmalarına liderlik ederek, girişimcilerin yenilikçi teknolojiler ve ürünlerle tanışmalarına imkan sağlıyor. Firmalara profesyonel destek vererek kırılma dönemlerinin güçlü şekilde atlatılmasına, KOBİ’lerin pasta paylarından faydalanmalarına, dalgalı kurlardan doğan riskleri yönetmelerine ve ekonomik daralma süreçlerinde inovatif üretimle rekabet şanslarını artırmalarına katkı sunuyor. 137 ülkede 100 global mentor arasında yer alan firmanın kurucusu Binnur Yetik, teknoloji ofisleri ile kadın girişimcilerinin niteliklerini artırmalarına destek oluyor.
“Tescil yaptırmakla marka olunamıyor”
Kurumsallaşma ve tüketiciye güven vermede markalaşmanın önemine vurgu yapan Binnur Yetik, aksi hallerde pazarda yer edinilemeyeceğinin altını çizdi. Danışanların branşlaşma ve kurumsallaşmasına önem verdiklerini aktaran Yetik, “Tescil yaptırmakla marka olunamıyor. Marka imajı oluşturmak, ulusal ve uluslararası pazarlarda yer almak kolay değil. Markanın gözle görülebilir olması ve beynin onu algılayarak kişilerin hafızasında kalıcı hale getirecek bir tasarımının olması gerekiyor. Ardından marka şekil+kelime olarak tescil ettirilmeli, tüm sınıflardan eksiksiz olarak yasal başvurular tamamlanarak koruma altına alınmalı. Yasal süreçlerin ardından markanın değeri için emek verilmesi gerekir. Emek; kurumsal, finansal, kalite, standartlar, ulusal ve uluslararası pazarlar, sosyal medya, dijital ortamlar, melek yatırımcılar açısından değere kavuşturulmalı. Uluslararası markaların bilinirliliği iyi bir değer yaratmakla başlamıştır” dedi.
Mücevherciler buluşuyor
Almanya başta olmak üzere; Brezilya, Yunanistan, İsviçre, Pakistan, Hindistan, Malezya, Sierra Leone, Gana, Mali, Umman, İran, Almanya, Gürcistan, Avusturya, Hollanda, Hırvatistan, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya ve Belçika gibi ülkelerle önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Binnur Yetik, “Şuan danışmanlığını yürüttüğümüz bir firma, Makedonya’ya kozmetik imalatı yapan homojen makinesi gönderiyor. Gürcistan’daki bir tasarımcıyla Mersin’deki bir mücevher firmasını görüştürüyoruz. Mersin için özel bir markanın büyütülmesiyle ilgili kurumsal çalışmaları da bitirmek üzereyiz” diye konuştu.
Yetik, dünya çapında kadın girişimciliğini ilerletmek amacıyla uluslararası arenada tanınan mentorlerin katılımıyla, 8-11 Mart’ta Mersin’de düzenlenmesi planlanan ancak 6 Şubat depremleri nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen 1. Uluslararası Kadın Girişimcilik Zirvesi’nin de önümüzdeki dönemde organize edileceğini sözlerine ekledi.