Selenay YAĞCI
Kripto para işlem platformu Paribu’nun 40 milyon TL olan ödenmiş sermayesi 500 milyon TL’ye yükseldi. CEO Yasin Oral, artırım sonrası Paribu’nun Türkiye’nin en yüksek ödenmiş sermayesine sahip işlem platformu konumuna ulaştığını söyledi. Oral, 2017 yılında kurulan Paribu’da şu anda 6 milyon kullanıcı olduğunu, 110’un üzerinde kripto para listeleyen platform üzerinden 7/24 kesintisiz işlem yapılabildiğini kaydetti. “Türkiye’nin yol geçen hanı olma gibi bir potansiyeli” var diyen Oral, kapsamlı bir regülasyon için belki beklenebileceğini ancak pazara giriş çıkışın acil olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Sermaye artırımının mesajının olduğunu kaydeden Oral, “Aslında regüle ederken de baz burası olmalı mesajı veriyoruz. Sonuçta kripto para borsasında varlıkları emanet alıyorsunuz. Bunun güvencesini de sermayenizle vermeniz gerekiyor” diye konuştu.
Regülasyon geç kaldı
Türkiye’de kripto para piyasasında özellikle kullanıcının zarar görmeyeceği bir yasal yapı kurulmasının zamanın geldiğini ifade eden Oral, “Banka mevduatlarının korunması için kurallar var ama kripto para mevduatlarının korunmasına yönelik kurallar hala yok. Kripto para sektörü olarak ‘devletler girişimlerin gelişmesini bekler sonra regüle eder’ durumunu çoktan geçtik. Türkiye’de pazarda birçok yerli kripto para borsası var, bu alana hızlı ve erken başladık. Avrupa’da lokal bir platform yok mesela. Türkiye’de pazar doygunluğa ulaştı. Regülasyon gecikiyor bile. Geciktikçe daha sert kurallar koymak gerekebilir” diye konuştu.
Bu işin teknolojisi hakkında kimsenin bir fikri olmadığını ifade eden Oral, şunları anlattı: “Vergi idaresi kripto para piyasasını bilmiyor. Paribu gelirlerini vergilendiren, şeffaf şekilde doğru hacim verileri paylaşan, kullanıcı veri ve varlıklarını güvenle muhafaza etmek için tüm prosedürleri, teknik hizmetleri kesintisiz uygulayan bir şirket. Vergi meselesinde herkes bu kadar şeffaf değil. Bu yüzden de regülasyona ihtiyaç var. Ankara teknolojiyi yavaş yavaş öğrendi. Ama yine de kamu regülasyonu çıkarmakta zorlanıyor. Veremedikleri bazı kararlar var. Önce birkaç ülkenin kararları vermesini bekliyorlar sanırım. En azından buradaki teknolojinin tanımlanması, kullanılacak altyapının şartlarının belirlenmesi gerek. Kurallarını koymuş birçok ülke de var. Güney Kore’de bir platformun tahtasını paylaşması bile yasak. Mevduatı kendisi saklamak zorunda. ‘Saklayamıyorsan yapma’ diyor”
Teknolojisini satacak
Regülasyon olmadığı için şirketlerin kendi beyanlarından oluşan bir hacmin söz konusu olduğuna dikkat çeken Yasin Oral, toplamda 8-10 milyon kişinin kripto para piyasasında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Kripto para borsalarında alım-satım matematiğini öğrenen yatırımcıların borsaya geçtiğini belirten Oral, bu sebeple son dönemde borsada yeni yatırımcı sayısı hızla artığına işaret etti. Blockchain ile birlikte teknolojide uzmanlaştıklarını ifade eden Oral, birçok kripto para borsasının kendi altyapısını kullanmadığını hatırlatarak, “Biz kendi kripto para saklama çözümü olarak geliştirdiğimiz Paribu Self projesini yakında herkese açmaya hazırlanıyoruz. Yılsonunda da platformumuzu yurtdışına açacağız” dedi.