Şebnem TURHAN
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarihinde ilk kez yeşil tahvil ihracı gerçekleştirdi. Tutarı 2.5 milyar dolar, talep 7.5 milyar dolar ve yatırımcıya getiri yüzde 9,3 olan yeşil tahvil ihracı 13 Nisan’da hesaplara girecek. Uzmanlar ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) tahvil ihraçlarının genelde normal borçlanmanın altında bir faizle gerçekleşmesi beklendiğini dile getirerek önceki gün tamamlanan ihraçta oluşan faiz oranını yüksek bulduklarını belirtti. Bu getirinin oluşmasında uzmanlara göre son 4 ayda üçüncü kez borçlanmaya çıkılması, CDS’lerin yükseldiği dönemde yapılması ve seçim riskini almaktan yatırımcının kaçınması etkili oldu.
13 Nisan’da kasaya girecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Dolar cinsinden 2030 vadeli bir yeşil tahvil ihracı için 5 Nisan’da Bank of America, ING, J.P. Morgan ve Standard Chartered’a yetki verildiği hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi: “Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç tutarı 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 13 Nisan’da hesaplarımıza girecektir. 13 Nisan 2030 vadeli yeşil tahvilin kupon oranı yüzde 9,125, getiri oranı yüzde 9,30 olarak gerçekleşmiştir. İhraca yaklaşık 200 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep göstermiştir. Tahvilin yüzde 31’i Birleşik Krallık, yüzde 19’u Türkiye, yüzde 18’i ABD, yüzde 16’sı Orta Doğu, yüzde 15’i Diğer Avrupa ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır. Söz konusu yeşil tahvil, ülkemiz Hazinesi tarafından uluslararası sermaye piyasalarında ihraç edilen ilk ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim – Environmental, Social and Governance) tahvildir.”
Bu son ihraçla birlikte ilk 4 ayda Hazine 3’üncü kez uluslararası piyasalara çıkmış oldu. Ve toplam borçlanma tutarı 7.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi yönetiminin bu yıl dış borçlanma hedefi 10 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu yıl ilk kez 11 Ocak’ta 2.75 milyar dolarlık 10 yıl vadeli Eurobondu ihracı gerçekleştirildi ve faiz yüzde 9,750 oldu. İkinci ihraç 8 Mart’ta 6 yıl vadeli ve 2.25 milyar dolar tutarındaydı. Bu ihraçta yatırımcıya getiri yüzde 9,5 olarak gerçekleşti. İlk iki ihraç normal Eurobond ihraçlarıydı. 5 Nisan’daki ise yeşil tahvil ihracı. Uzmanlar ESG’lerde normal borçlanmanın bir miktar altında bir faiz oranı yakalanmasının beklenildiğini ancak Türkiye’deki koşullar nedeniyle ilk yeşil tahvil ihracının görece yüksek faizle sonuçlandığını vurguladı. Son ihraç yüzde 9,3 faizle gerçekleşti ABD tahvil faizi artı 596.8 spead oluştu.
Türkiye son 4 ayda üçüncü kez uluslararası piyasalara çıktı
Bilgi veren uzman, marttaki yüzde 9,5 faizle gerçekleşen 6 yıllık Eurobond ihracını örnek göstererek son ihraca gelene kadar ABD tahvil faizlerinin yaklaşık 100 baz puan aşağı geldiğini vurguladı. ABD faizlerindeki düşüşten yararlanılamadığını dile getiren uzmanlar seçim yolundaki Türkiye’de yabancı yatırımcının çok risk almak istemediğini ifade etti. Aynı uzman, ESG tahvillerinin biraz daha iskontolu olmasının beklenen bir durum olduğunu da hatırlattı. Bir diğer ekonomist ise ESG’lerde faizin normal borçlanmanın bir parça altında gerçekleştiğini söyleyerek son 4 ayda üçüncü kez borçlanmaya çıkıldığına işaret etti. Ekonomist, bu kadar sık şekilde uluslararası piyasalardan para bulmaya çalışılmasının da yabancı yatırımcıda soru işareti yarattığını vurgulayarak Türkiye’nini 5 yıllık CDS’lerinin de 550 puana kadar yükseldiği gün ihraca çıkıldığını da kaydetti. Hem sık borçlanmaya çıkılması hem de seçim riski nedeniyle yabancı yatırımcının istediği faizin verilmek zorunda kalındığını dile getiren ekonomist eğer CDS ve seçim riski olmasaydı yeşil tahvilde daha düşük oranda borçlanılabileceğine vurgu yaptı. Bir diğer uzman ise son bir aydaki ABD tahvil faizindeki düşüşe karşın Türkiye’nin yeşil tahvil ihracındaki faizin yüksek olduğunu vurgulayarak normal tahvil ile neredeyse aynı gerçekleşen oranın Türkiye’nin riskini gösterdiğine işaret etti.