Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G7, ocak ayından itibaren Rusya’dan elmas ithalatını yasaklama kararı aldı. Değerli taşlar şu ana kadar Ukrayna savaşına tepki olarak uygulanan Batı yaptırımlarından muaf tutulmuştu. Ancak Rusya, gelir açısından dünyanın en büyük ikinci elmas üreticisi olan Alrosa’ya ev sahipliği yapıyor.
G7 ülkeleri, 1 Ocak’tan itibaren 3.55 milyar dolarlık büyüklüğü sahip Rus elmas sektöründen ithalatı yasaklayacak ve 2024 yılı boyunca taş ticaretine aşamalı ambargolar uygulayacak. Bu karar, Batı yaptırımlarından hâlâ etkilenmeyen önde gelen birkaç Rus ihracat kalemlerinden birini kısıtlamayı hedefl iyor. Batı, Rusya’nın artan savunma harcamalarını ve ülkenin silah ve askeri teçhizat üretimini sınırlamak için mevcut kısıtlamaların başarısız olmasından giderek daha fazla endişe duyuyor.
G7, 1 Ocak 2024’ten itibaren Rusya’dan endüstriyel olmayan elmas ithalatını yasaklarken, üçüncü ülkelerde işlenen taşlara da 1 Mart’tan itibaren yasak getirilecek ve tam bir yasaklama devreye girecek.
Üretimde Rusya, parasal büyüklükte Botswana lider
Dünyada 22 ülkede elmas madenciliği yapılıyor. Kimberly Process verilerine göre Rusya, 2022’de 42 milyon karata yakın madencilik yaparak dünyanın en büyük ham elmas üreticisi olarak zirvede yer aldı. İkinci sırada Botsvana (24.8 milyon karat) ve üçüncü sırada Kanada (16.2 milyon karat) yer alıyor. Bununla birlikte, çıkarılan yüksek karat, pırlantanın daha iyi değere sahip olacağı anlamına gelmiyor. Kesim, renk ve berraklık gibi diğer faktörler eklendiğinde Botsvana, 2022 yılında Rusya’nın elmas ağırlığının yalnızca yüzde 59’unu üretse de, yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ticaret değerine sahipti Bu, aynı yıl için Rusya’nın yaklaşık 1.5 katı kadardı.