Yeni çalışma, genç altın şirketlerinin sermaye toplamakta zorlanması nedeniyle bu yıl altın arama bütçelerinde 1.1 milyar dolarlık bir düşüş olduğunu gösterse de, ancak değerli metal hala toplam madencilik bütçesinin yüzde 46’sını oluşturuyor. S&P Global Market Intelligence tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, altın bütçeleri 1,1 m ilyar dolar düşüşle 6 milyar doların biraz altına geriledi. Bu da küresel toplamın yüzde 46’sını temsil ediyor.
Lityum, nikel ve diğer pil metallerine yapılan harcamaların artması, uranyum, nadir topraklar ve bakıra yapılan harcamaların büyümesi nedeniyle bu oran 2022’deki yüzde 54’ten düştü. Altın arama bütçeleri neredeyse 10 milyar dolara yaklaştığı 2012 yılında zirveye ulaştı.
Altın arama konusunda en iyi bölge olan Kanada’da yaklaşık 400 milyon dolarlık bir düşüş yaşandı. Asya Pasifik’te tahsis edilen kaynaklar ise 2022’ye kıyasla yükseldi.
Genel olarak, demir dışı metaller ve mineralleri aramak için Ocak 2023’ten Ekim ortasına kadar dünya çapında yapılan sondajlar 41.086 ile geçen yıla kıyasla yüzde 23 altına indi. Altın sondajı aynı dönemde yüzde 36 azaldı.
Altın fiyatının yeniden 2.000 dolar ile temasa geçmesi ve jeopolitik kasada talebin olması ve temel ve batarya metallerdeki zayıflık göz önüne alındığında, altının arama bütçelerindeki payının yakın zamanda yeniden yüzde 50’ye çıkabileceği belirtiliyor.
Bakıra harcama 327 milyon $ arttı
Enerji geçişinin merkezindeki metal olan bakıra yapılan harcamalardaki 327 milyon dolarlık artış ve nikel yataklarını bulmak veya genişletmek için yapılan harcamalarda 117 milyon dolarlık önemli bir artış nedeniyle, ana metal bütçeleri toplamın yüzde 33’üne yükseldi.
Nikel arama fonlarının büyük kısmı, paslanmaz çelik alaşımı ve batarya metali bütçelerinin şu anda 300 milyon dolara yaklaştığı Kanada’ya yönlendiriliyor.
Lityum bütçesi 2 katına çıktı
Lityum arama bütçeleri, 2022’de aynısını yaptıktan sonra bu yıl neredeyse iki katına çıktı. 2023’te en çok keşfedilen üçüncü demir dışı emtia olan lityum kaynaklarının bulunması ve genişletilmesine toplam 830 milyon dolar ayrıldı. Latin Amerika ve özellikle pil metalinin en büyük gelişmemiş kaynaklarına ev sahipliği yapan Arjantin başta olmak üzere tüm dünyada büyük bütçe artışları görüldü. Avustralya ise şu anda dünyadaki lityumun yarısını üretiyor.