EVRİM KÜÇÜK
Dünyanın en çok tüketilen ikinci içeceği olarak birçok ülkede çayı geride bırakan kahvenin fiyatında bu hafta rekor seviye görüldü. Dünyanın en büyük üreticilerindeki olumsuz hava şartlarının yarattığı panik alımlarla fırlayan kahvenin fiyatı bu hafta, enerji geçişinin en kritik metallerinden bakırı bile geride bıraktı. Bir ton kahvenin fiyatı bu hafta 1 ton bakırdan daha yüksek fiyatı alıcı buldu.
New York’da ICE vadeli işlemlerde kahve salı günü pound başına 4.30,98 dolara çıktı. Fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 35 yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre fiyat artışı yüzde 120’yu buldu. Yumuşak emtiada ağırlık birimi olarak kullanılan pound yaklaşık 453.6 gram ediyor. Bir ton da 2204,6 pound seviyesine denk geliyor. Bu da kahvenin ton fiyatını 9.521 dolara getirdi. Londra’da üç ay vadeli bakırın fiyatı ise aynı gün 9.447 dolardan işlem gördü. Böylelikle kahve fiyatları, küresel enerji dönüşümünde en kritik metallerden olan bakırı bile geride bırakmış oldu.
Robusta’nın fiyatı 5.600 doların üzerinde
Çoğunlukla hazır kahve yapmak için kullanılan ve Arabica'ya daha ucuz bir alternatif olan Robusta kahvesi de 5.600 doların üzerindi. Fiyatlar 31 Ocak'ta 5.840 dolarla rekora ulaşmıştı.
Küresel ihracat yüzde 12 azaldı
Kahve fiyatlar arz sıkışıklığından destek alıyor. Önde gelen üretici Brezilya’daki önemli kahve üretim alanlarında kuru ve sıcak bir hava sisteminin geliştiğine dair raporlar piyasada alımları hızlandırdı. Uluslararası Kahve Örgütü’nün (ICO) son rakamları da, küresel kahve ihracatının Aralık 2024’te 10.7 milyon torbada kaldığını ve bir yıl önce bildirilen 12.3 milyon torbaya kıyasla yıllık yüzde 12.4 düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor. Buna yıllık yüzde 6.3 düşüşle 6.6 milyon torba Arabica ihracatı ve yüzde 20.7 gerileyip 4.2 milyon torbaya inen Robusta ihracatı dahil. Bu, Ekim ve Aralık 2024 arasındaki sevkiyatları yıllık yüzde 0.8 düşüşle 32.3 milyon torbada bırakıyor.
Fiyat artışları sürebilir
ABD’nin birçok eyaletinde 350 mağazası bulunan kahve markası Biggby Coffee’nin kurucu ortağı Bob Fish, “Panik nihayet ortaya çıktı, fiyatlar artmaya devam edecek” dedi. Fish yaptığı açıklamada, “Bunu durdurabilecek yalnızca iki şey var. Birincisi, Brezilya ve Vietnam’da üretimin artması ki bu Ağustos 2026’ya kadar beklenmiyor. İkincisi, fiyat artışları nedeniyle tüketici ülkelerde talebin azalması” dedi.