Altın gibi gümüş de bu yıl ilgi odağı haline geldi ve değerli metal son zamanlarda ons başına 26 doların hemen altında bir yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Geçen ay gümüş fiyatları yaklaşık yüzde 20 artarak S&P 500’ün aynı dönemdeki kazancını gölgede bıraktı. Gümüş piyasasında artan açık ve Fed’in faiz artışlarına son vereceği beklentisiyle gümüşün yılın ikinci yarısında daha da iddialı hale geleceği ve altından daha iyi performans göstereceği tahminleri yapılıyor.
2022’de 237 milyon ons açık verdi
Gümüş Enstitüsü tarafından hazırlanan Dünya Gümüş Raporu, küresel gümüş talebinin geçen yıl yüzde 18 artarak 1,24 milyar ons ile rekor kırmasının büyük bir arz açığı ortaya çıkardığını ortaya koydu. 2022 yılında 237.8 milyon ons arz açığının oluştuğuna işaret eden Gümüş Enstitüsü, önümüzdeki yıllarda daha fazla açık oluşacağını savundu.
Analistlere göre durgunluğun sona ermesi, endüstriyel bir metal olan gümüşü yılın ikinci yarısında altından daha cazip hale getirebilir. Altının hem olası bir sistemik risk karşısında güvenli liman olarak görülecek olması, hem de merkez bankalarının bunca faiz artırım adımına karşın enflasyonu kontrol etmekte güçlük çekiyor olmaları altını 2023 yılı için önemli bir alternatif yatırım aracı olarak öne çıkarıyor.
Durgunluğun sona ermesi fiyat potansiyelini ortaya çıkaracak
Bununla birlikte durgunluğun sona ermesinin ardından beklenen ekonomik toparlanmanın ise endüstriyel kullanımı yüksek olan ve arz konusunda sıkıntıların da olduğu gümüşü biraz daha fazla öne çıkarabileceği tahminleri yapılıyor. Bu noktada 2023 yılının ikinci yarısında gümüş fiyatlarının önemli bir yükseliş potansiyel taşıdığı belirtiliyor. Kıymetli metaller şirketi MKS PAMP’ın metal stratejisi başkanı Nicky Shiels’e göre gümüş fiyatları 28 dolarda taban oluşturmaya çalışacak. Sields’a göre fiyatlar burada tutunabilirse zorlanmadan 30 dolar ve üzerine çıkabilir.