Evrim KÜÇÜK
Fed faiz artırımlarına başladığından bu yana 11’inci FOMC toplantısını haftaya salı günü yapacak. Fed toplantısı öncesi temkinli seyrine devam eden ons altın, toparlanma belirtisi gösterse de bir süre daha doların şantajına boyun eğecek gibi görünüyor.
Küresel tahvil piyasalarında yükselen faiz oranlarının ve dolar endeksinin baskısında kalan ons altın, mart ayından bu yana en düşük kapanışına geriledi. Sonrasında ise yatırımcıların Fed’in gelecekteki faiz artışlarına ilişkin tahminlerini yumuşatmasıyla yükseldi. Bazı uzmanlar 25 baz puan artış beklerken, FXEmpire. com’daki analize göre Fed yüzde 81.1 ihtimalle politika faizini son 11 toplantıda ilk kez değiştirmeyecek.
Bu beklentiyle ons altın 1.932 destek seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Dün öğle saatlerinde 1.945 dolara yükselen ons altına alımlar gelirse ilk önemli direnç seviyesi olarak 1.964 dolar gösteriliyor. yükseliş trendinin sürdüğü takdirde 1.985 direnci takibe alınacak. Uzmanlar, altında ataklar devam etse 1.985 dolar düzeyi geçilene kadar temkinli olmak gerektiği konusunda uyarıyor. Aşağıda ise 1.932 seviyesinin kırılmaması gerektiği hatırlatılıyor.
Citi, kısa vadeli beklentisini düşürdü
Altın kırmızı bölgeden kaçma çabasını sürdürürken, Citi Research bu hafta yayınladığı raporda, ons altın için kısa vadeli hedefini düşürdü. 0-3 ay için ons altında hedef 2.100 dolardan 1.915 dolara revize edildi. 3-6 aylık dönem için ons altında fiyatın 2.000 doların üzerinde toparlanacağını öngören Citi, 12 aylık dönemde ise makro ortamın altın için pozitif olacağını savundu. Ancak Citi, altının bu yılın sonunda veya 2024’ün ilk yarısında 2.200 dolar/ons seviyesine ulaşabileceğini vurguladı. Citi, ons altında 2024 yılında ortalama fiyatın 2000 doların üzerinde olacağını da öngördü.
Euro cinsinden güçlenme yaşanıyor!
Ons altın euro cinsinden performansını artırıyor. Fed’in 2023’te faiz oranlarını anlamlı bir şekilde düşürmeyeceği ve doların gücünü bir süre daha koruyacağı beklentisi, Euro cinsinden işlemlerde altın fi yatlarının artmasına neden oluyor. 2023’e 1.743 euro düzeyinden başlayan ons altın, yılbaşından bu yana yüzde 4 değer kazanarak 1.813 seviyesine geldi. Aynı süre içinde dolar çinisinden fi yat yüzde 1.5 civarında yükseldi. Euro, Mayıs ayının başından beri dolar karşısında zayıfl ıyor. Bu da altının Euro cinsinden daha iyi performans gösterebileceği anlamına geliyor.
Rusya’nın paladyum arzında sert düşüş bekleniyor
Rus paladyum arzının, izabe tesisi bakımının ertelenmesi nedeniyle bu yıl düşeceği tahmin ediliyor. Ülkenin en büyük üreticisi Nornickel, çalışmaları 12 aydan fazla erteledikten sonra, bu yılın sonlarında PGM işleme tesislerinde bir fırını değiştiriyor. Bu nedenle eritme kapasitesi 2023’ün sonlarına doğru ve muhtemelen 2024’ün başlarına doğru etkilenecek. Sonuç olarak, Rusya’nın paladyum üretiminin yıllık yüzde 14 düşüşle 2.4 milyon onsa düşeceği tahmin ediliyor. Bu, Güney Afrika’nın tahmini üretiminden sadece 15 bin ons daha fazla. Bakımın ardından izabe tesisini hızlandırmak için geçen süreye bağlı olarak, Rusya’nın rafine paladyum üretiminin 2024’ün ilk çeyreğinde düşük kalabileceği belirtiliyor. Böylelikle küresel pazarın kısmen yetersiz tedarik edileceği tahmin edildiğinden paladyum fiyat oynaklığı artabilir.
1.300 doların altına inme olasılığı sürüyor
Paladyum fiyatları, 2020’de pandemi sürecinde oluşan 1.360 dolar seviyesinden aldığı destekle yeniden 1.400 doların üzerine çıktı. Hereaus Precious Metals analistleri, ancak fiyat 1.360 doları aşağı yönlü kırarsa fiyatların 1.300 dolar ya da altına geri çekilebileceğini söylüyor.
Merkez bankaları bu yıl 600 ton altın alacak!
Danışmanlık şirketi Metals Focus, merkez bankalarının iştahının geçen yılki tüm zamanların en yüksek seviyesinden gerileyeceğini ancak tarihi olarak yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini bildirdi. Kuruluşa göre, bu yıl altın talebi yüzde 9 düşerek 4.375 metrik tona inecek. Fakat alımlar 2023’te tarihsel olarak güçlü kalacak ve 600 metrik tonu bulacak. Bu arada Çin, dünya merkez bankalarından sarı metale yönelik devam eden güçlü talebin sinyalini vererek, altın rezervlerini art arda 7 aydır artırıyor. Çin Merkez Bankası (PboC) tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında altın stokları yaklaşık 16 ton arttı. Toplam stoklar, Kasım ayından geçen aya kadar toplam 144 ton eklendikten sonra, şu anda yaklaşık 2.092 ton seviyesine ulaştı.
Sarı madene yatırımın büyüklüğü 220 milyar $
Küresel fiziksel destekli altın ETF’lerine Mayıs ayında 19 ton eklendi ve art arda üçüncü ayda pozitif akış kaydedildi. Dünya Altın Konseyi raporuna göre mayıs sonu itibariyle küresel altın ETF varlıklarının büyüklüğü 3 bin 478 tona çıktı. Ancak, yönetilen toplam varlıklar, ay içinde nisan ayına göre daha düşük olan altın fiyatı nedeniyle yüzde 0,4 oranında hafif bir düşüşle 220 milyar dolara geriledi. Bununla birlikte, Mayıs’ın hareketi, yılbaşından bugüne kadar olan altın ETF akışlarını 1 milyar dolarla pozitif bölgeye taşıdı. Bu da varlıklarda 6 tonluk bir artışa eşdeğer. Konsey verilerine göre, Avrupa hariç hemen hemen tüm bölgeler mayıs ayında pozitif tonaj talebi gördü. Ocak ve mayıs ayları arasında, Kuzey Amerika’daki fonlar 3.2 milyar dolarlık yani 47 ton net alımla küresel girişleri domine etti. Hazırlanan raporda ABD borç tavanı müzakereleri ve bankacılık sektörünün artan endişeleri yatırımcıları güvenli liman varlıkları aramaya yönlendirerek mayıs ayındaki olumlu eğilime katkıda bulunmuş olabileceği ifade edildi.
Mali, 68 ton altın üretimi hedefliyor
Afrika’da altın üretimi yapan ülkelerden Mali, bu yıla ait beklentilerini yükseltti. Mali Madencilik Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Mali, içinde bulunduğumuz yıl için endüstriyel altın üretim rakamı tahminini 63.9 tondan 67.7 tona çıkardı. Mali, Afrika’nın en büyük altın üreticisi ülkelerinden biri olup Barrick Gold, B2Gold Corp, Resolute Mining, AngloGold Ashanti ile Hummingbird Resources gibi firmalar tarafından işletilen endüstriyel altın madenlerine ev sahipliği yapıyor. 67.7 ton olarak revize edilen tahmin, geçen yıl gerçekleştirilmiş olan 66.2 tonluk endüstriyel altın üretim rakamından yaklaşık yüzde 2.3 oranında daha yüksek. Ülkede geleneksel yöntemlerle işletilen altın madenlerinde 6 ton olduğu düşünülen üretim rakamı da söz konusu tahmine eklendiğinde 2023’te Mali’nin altın üretiminin 73.7 tona ulaşması bekleniyor.