ABD Dolarındaki zayıflık ons altını yeniden 2000 dolar psikolojik direncinin üzerine taşıdı. ABD ekonomisinde yavaşlama endişeleri ve First Republic Bank’taki gelişmelerin bankacılık sektöründeki sıkıntıların devam ettiğine işaret etmesi altın fiyatına destek veriyor.
Zordaki First Republic Bank, ilk çeyrekte 100 milyar dolar mevduat kaybettiğini açıkladı. Bu, Amerika’da bankacılık krizi endişelerinin depreşmesine neden oldu. Banka krizi endişeleri, Fed’in ekstra para pompalamak zorunda kalacağı beklentisini doğuruyor. Öte taraftan Federal borçlanma tavanının artırılması konusunda yaşanan çekişmenin ABD’yi temerrüde sürükleyip sürüklemeyeceği tartışmaları da altın fiyatını etkileyen faktörler arasında.
Uzmanlara göre altında şu sıralar fiyatların güç kazanması için 2009 dolar seviyesi önemli bir direnç. Buranın aşılması 2018 dolar ve 2025 doları gündeme getirebilir. Aşağıda ise halen 1.975 dolar önemli bir destek seviyeye işaret ediyor. 2.070 dolarlık zirve halen gündemde 2023’te Fed para politikasında frene basarkenn, Rusya – Ukrayna savaşında risk düzeyinin hala canlı olması ve bir bankacılık krizi olasılığı ons altının geri çekilmesini sınırlı kılıyor. Bu düşünce altın için tarihi zirve 2.070 doları gündemde tutuyor. Yılın ikinci yarısında ise dünyanın önde gelen finans kuruluşları 2500 dolara varan bir rallinin yaşanmasının mümkün olduğunu söylüyor.
Çin’de altına hücum
Çin Altın Birliği verilerine göre, Çin’in altın üretimi 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,88 artarak 84,97 ton oldu. Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin’in tüketimi de 2023’ün ilk 3 ayında yüzde 12,03 artarak 291,6 ton oldu. Çin7in altın ithalatı da artıyor. İsviçre’nin gümrük verilerine göre Mart ayında Türkiye, Hindistan ve Hong Kong’a altın ihracatı azalırken, Çin’e ihracat arttı. Çin’e ihracat 2022 Temmuz ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Çin’e ihracat Mart ayında Şubat ayındaki 57 bin 990 kg seviyesinden 67 bin 316 kg seviyesine çıktı.
UBS: Merkez bankası alımları sürecek
Altın fiyatlarındaki artışta merkez bankalarının etkisi büyük. Merkez bankası altın alımları 2022’de rekor seviyeye ulaştı ve son anketler bu yıl da altın alımına devam edeceklerini gösteriyor. UBS, merkez bankalarının güçlü alımlarına atıfta bulunarak portföylerde altın tutulması tavsiyesinde bulundu