EVRİM KÜÇÜK
ABD ile Çin hattında ticari ipler iyiden iyiye gerilirken, ABD Kuzey Amerika’daki ortaklarıyla da gerginlik yaşıyor. Çin bu hafta ABD’ye galyum, germanyum ve antimonun ihracatını yasaklayacağını duyurdu. ABD’nin Kanada ve Meksika’ya yönelik planladığı vergiler ise bu kez nadir elementleri aşıp, bakırı ticaret savaşında yeni cephe haline getirebilir.
ABD’nin seçilmiş başkanı Trump’ın göreve geldiğinde, daha önce açıkladığı gibi Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25 oranında gümrük vergisi getirmesinin bakır piyasalarına hem bölgesel hem de küresel etkileri olacağı uyarısı yapılıyor.
ABD’nin ithalatı 767 bin ton
Benchmark’a göre, ABD’nin 2023’teki rafine bakır ithalatı toplam 767 bin bin ton ve bu yıl Eylül 2024’e kadar yaklaşık 691 bin ton civarındaydı. İthalatın çoğu Şili’den, ardından Kanada ve Peru’dan geliyor.
Kanada ve Meksika’nın ithalatta payı %16
Kanada ve Meksika’dan ithalatlar sırasıyla 128 bin ton ve 14 bin ton olup 2023’te toplam ABD ithalatının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturdu.
ABD yeni tedarikçilere yönelecek
Benchmark, Kanada ve Meksika ithalatlarının yüksek gümrük vergileri nedeniyle maliyet açısından rekabetçi olmayabileceğini ve örneğin rafine bakırın Şili’den, yarı işlenmiş bakırın ise Kore, Japonya veya Hindistan’dan tedarik edilmesi gerekeceğini, bu durumda bakır manzarasının yeniden çizileceğini söylüyor. Ticaret akışlarının yeniden şekillenmesinin yanında yerel üretim kapasitesine yatırımların da artabileceğine dikkat çekiliyor.
Kuruluş, Kanada ve Meksika’nın bu hamleye misilleme ile karşılık vermesi halinde etkinin daha da büyük olabileceğini ifade etti. Kanada ile yapılan ticarette aslan payı enerjide olsa da, Kanada ABD bakır pazarının önemli bir tedarikçisi. Yaygın kullanımı göz önüne alındığında, bakır tedarikindeki kesintiler, özellikle 900 milyar doları aşan ABD-Kanada yıllık ikili ticaretinin üçüncü büyük bölümünü oluşturan otomotiv sektöründe baskıya neden olabilir.
Fiyatlar, Trump sonrasında %7 düştü
Bakır fi yatları, Trump’ın seçimi kazanmasından bu yana Dolar Endeksi’ndeki yükselişin baskısı altında kalmaya devam ediyor. Chicago’da dün fi yatlar pound başına 4.10 dolardan, Londra’da da ton başına 9.100 dolardan işlem görüyordu. Fiyatlar ABD başkanlık seçimleri öncesine göre yüzde 7.17 aşağıda seyrediyor.
Çin hurda bakır alımını yavaşlatıyor
Çin’in seçilmiş Başkan Donald Trump’ın Çin mallarına yönelik gümrük vergilerini artırmasına karşı potansiyel tepkisi konusundaki endişeler nedeniyle birçok Çinli ithalatçı ABD’den hurda bakır alımını yavaşlattı. Çin bu yılın ocak-ekim döneminde ABD’den yaklaşık 361 bin ton hurdası ithal etti ve bu da Çin’in yıllık talebinin yüzde 17’sinden fazlasını karşılayarak ABD’yi ülkeye en fazla hurda ihraç eden ülke konumuna getirdi.
ABD’nin yeni Başkanı Trump, ülkeye gelen Çin mallarına yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamış, seçim kampanyası sırasında ise yüzde 60 gümrük vergisi uygulama sözü vermişti. Bu durum, Çin ile yapılan ticarette daha fazla belirsizliğe yol açıyor. Çin, Ağustos 2018’de ABD’ye misilleme olarak bakır ve alüminyum hurda ithalatına yüzde 25 vergi koymuştu. Benzer bir durum endişesiyle Çinli alıcıların ABD hurdasına temkinli yaklaştığı belirtiliyor.