Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından bu yıl 4’üncü kez düzenlenen Turizm Yatırım Forumu’na (Tourism Investment Forum – TIF), Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Özelleştirme İdaresi Başkanı Bekir Emre Haykır, İstanbul Valisi Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda uluslararası sektör temsilcisi katıldı. Bakan Mehmet Şimşek, turizm sektörünü desteklemeye yönelik yeni bir paket hazırlığının başladığını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile gerekli görüşmelerin yapıldığını belirten Bakan Şimşek, başta krediler olmak üzere turizm sektörünün sorunlarının 5-6 başlıkta kendilerine aktarıldığını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili olan sorunlar üzerinde çalışıldığını dile getiren Şimşek, “Turizm Bakanımız üzerinden ve Cumhurbaşkanınız üzerinden atılacak adımlar önümüzdeki günlerde paylaşılır” ifadelerini kullandı.
Reel sektörün enflasyon beklentisi gerçekçi değil
Milletin hayat pahalılığı konusundaki kaygılarını anladıklarını ifade eden Şimşek, “Enflasyon önemli bir sorun ama kolaycı bir çözümü yok. Maalesef sabırla ve kararlılıkla bu için üzerine gitme dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Onun için bizde sabırla ve kararlılıkla bu dezenflasyon programını uygulayacağız. Bu konuda sizden de destek istiyoruz. Enflasyonun tek haneye düşürülmesi programımızın en önemli hedefi. Bu seneyi yüzde 45 civarında, hedefimizin bir miktar üzerinde kapatacağız. 2025’te enflasyon düşmeye devam edecek. Maalesef reel sektörün enflasyon beklentisi gerçekçi değil. Kötümser olmanız için hiçbir sebep yok. 2025’e ilişkin makro ekonomik görünüm, dezenflasyonist görünüm, bütçe görünümü olumlu. Ama en önemlisi biz reformları hızlandıracağız. Çünkü bütün bu kazanımları kalıcı hale getirmek, verimliliği ve rekabet gücümüzü artırmaktan başka hiçbir yolu yok. Size destek olmanın da yolu dezenflasyondan geçer. Para politikasındaki sıkılaşmanın gecikmeli etkisi var. İki, maliye politikası bu seneye göre daha sıkı olacak. Yani, bütçe açığımız düşecek. Bütçe açığındaki düşüş, para politikasındaki sıkı duruş dezenflasyonu destekliyor. Yönetilen yönlendirilen fiyatlarda da, yani devletin kontrol ettiği fiyatlarda da bütçe alan sunduğu oranda biz hedef enflasyon konularında adım atacağız” açıklamasını yaptı.
Cari açık tehdit olmaktan çıktı
Mehmet Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü, “Önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Belki bir Çin değiliz ama dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri içindeyiz. Alt yapıyı önceliklendirdik. 20 yılda 280 milyar dolar yatırım yaptık. 200 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Son 20 yılda ortalama büyümemiz yüzde 5,5. Karayollarına ve hava yollarına yeterince yatırım yaptık. Şimdiki önceliğimiz demiryolu yatırımları. Bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmek istiyoruz. Geçen yıl ortalarında önemli bir sorun olan cari açığı, milli gelire oran olarak yüzde 1’in altına düşürdük ve artık cari açık bir tehdit olmaktan çıktı. Buradaki ilerlemenin temelinde ithalatın düşmesi yatıyor. Cari açığın kalıcı bir seviyede kalması TL’den istikrar demek. Bunu önümüzdeki yıllarda kalıcı olarak yüzde 2’nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin net rezervini 105 milyar dolara çıkararak yeterli rezerv seviyesine ulaştık. Biz sanayi birikimi olarak bize benzeyen hatta bizden büyük ülkelerden daha iyiyiz. Ancak neden onlardan fakiriz? Çünkü üretilen ürünlerin katma değeri yüksek değil. Katma değeri yüksek teknoloji ürünleri üretmek gerekiyor. Bununla ilgili planımız, orta ve yüksek teknoloji ürünlerine terzi usulü destek vermek. 30 üründe devlet olarak muazzam destek sunuyoruz. Bundan turizm sektörünün de yararlanmasını sağlayacağız. Turizm sektörüne elverişli koşullarda uzun vadeli ucuz lira kredisi vermeyi planlıyoruz.”
■ Uluslararası yatırımcılara davet
Türkiye’deki turizmin potansiyelini ortaya koyan TTYD Başkanı Oya Narin, uluslararası yatırımcıları bu potansiyele ortak olmaya davet ederek, şu noktaların altını çizdi: “Türkiye, turizmi dünyanın ilk 5 destinasyonundan biri oldu; kaynak, pazar ve ürün çeşitliliğinde önemli bir seviyeye ulaştı ve ülke ekonomisine döviz girdisi ve istihdam bağlamında çok güçlü bir katkı sundu. 2023 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul 20 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile 1. sırada, Antalya ise 4. sırada yer aldı. TTYD’nin hedeflerine göre 2033’de turizm gelirleri 132 milyar dolar ve GSYH’nin yüzde 7’sine varacak. Bu planın en önemli başlıklarından biri ise markalaşma olmalı. Markalaşma ile birlikte, finansman alternatiflerinin modellenmesi, Asya Pasifi k bölgesinden gelecek 620 milyondan 900 milyona çıkacak yeni ziyaretçi akının desteğiyle, yatak kapasitemizin güncellenmesi ve arttırılması, rezidans konaklama modelini devreye sokulması, sağlık, 3. yaş turizmi başta olmak üzere turizm çeşitliliğini zenginleştirilmesini sağlayacak bir dönüşüm planı da, turizmi 12 aya yayarak kapasite kullanımını artıracak ve Türkiye turizminin dünya turizminde ilk sıralarda kalmasını sağlayacak.”