Şenay ZEREN
Dolar/TL kurunun 19 TL eşiğini geçtiği ve günlük oynaklığının arttığı günlerde Londra’dan alınan bir ekran görüntüsü piyasaların gündeminde yer oluşturdu. Bu hafta pazartesi günü TL/Dolar gecelik swap faizi Londra’da yüzde 11 seviyesindeyken Salı gecesi ani bir sıçramayla yüzde 423’ü test etti. Dün piyasada gündem olan bu gelişmenin arka planındaki sebep olarak Türk Lirası açık pozisyonlarına karşılık piyasada TL likiditesinde yaşanan sıkışıklık gösteriliyor. Bloomberg tarafından görüşleri alınan anonim bazı piyasa kaynakları finansal sistemle ilgili endişeler arasında küresel oynaklığın artmasının yatırımcıları TL risklerini azaltmaya itmesinin TL/dolar oranlarında bu anlık yükselişe neden olabileceğini belirtiyor.
Oranlardaki bu sert dalgalanma piyasa uzmanlarına göre çok da üzerinde durulması gereken bir konu değil. Anlık pozisyonlar nedeniyle olağan seviyelerden bu türden sıçramaların yaşanması çok da şaşırtıcı değil. Özellikle de hem TL likiditesinin çok az olduğu hem de sığ bir işlem hacmi bulunan bu piyasada açık pozisyonlara yönelik anlık değişimlerin sıkça yaşandığı bu dönemde. Yani TL/dolar kontratlarını açığa satan veya kapatan oyuncuların TL bulamaması sonrasında sıkışarak daha önce de yaşanan bu türden anlık dalgalanmalara neden olması mümkün olabiliyor.
Bloomberg’ün iddiasına göre yatırımcılar, yirmi yılı aşkın bir süredir görevde olan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda birleşmiş bir muhalefet arasında yüksek riskli bir savaşa dönüşen Mayıs seçimleri öncesinde Türk varlıklarına sahip olma konusunda temkinli davranıyor.
UZMANLAR NASIL YORUMLADI ?
HER SWAP YÜKSELİŞİNİN SEBEBİ TL’YE KARŞI POZİSYON DEĞİL
Deniz Yatırım Strateji Birim Müdürü Orkun Gödek
Kısa vadeli bir likidite sıkışması olabilir. Her swap yükselişi “TL ye karşı alınmış bir pozisyonu ifade ediyor ve sonucu böyle oldu demek” doğru değil. Farklı TL varlıklardaki pozisyonlarını ayarlayamayan yabancıların TL talep etmesinden kaynaklanmış bir durum da olabilir. Yabancı oranı ciddi anlamda düşük seyrettiğinden ve swap piyasası da bankalar ile TCMB arasında çalıştığından Londra tarafında bu tarz likidite problemlerinin yaşanması gayet doğal.
3 AYLIK VE 1 AYLIK FORWARD FARKI AÇILDI
Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan
Piyasanın şu anda beklediği, mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kim kazanırsa kazansın dövizde ilk anda bir volatilite olabileceği şeklinde. 3 aylık forward kontratlar ile 1 aylık forwardlar arasındaki fark açıldı, aynı zamanda açığa satışçılardan kaynaklı bir şekilde gecelik ima edilen oynaklık da yükseldi. 3 aylık ufuk çok fazla değişkenlik içerebilir çünkü… Mayıs ayındaki seçime, son yıllarda uygulanan alışılmışın dışında para ve maliye politikalarının da geleceğini belirleyeceği için önem atfedilmekte. Hükümetin ise şu anda döviz kurunu stabil tutma konusunda aldığı önlemlerin sürdürülebilirliği tartışmalı bir zeminde. Olası dalgalanmaların kontrol altında tutulması için hükümet sıkı bir kontrol uygulayacaktır, seçime kadar olan süreçte swap kanallarının zorlaştırılması ve lira shortlamanın maliyetinin artması da bu önlem kanallarından birisi.