Başkan Donald Trump ABD'nin ticaret ortaklarını gümrük vergileriyle tehdit ettikçe, yeni bir enflasyon dalgası endişesi küresel ekonomistleri daha fazla rahatsız ediyor. Tüketici fiyatlarındaki inatçı artış, Trump Beyaz Saray'a girmeden önce de dünyanın büyük bölümünü rahatsız ediyordu.
Bloomberg’ün haberine göre bu hafta Çin'e karşı alınan önlemler Trump'ın sadece laf kalabalığı yapmadığına dair ilk somut kanıtı sunarken, en azından bir miktar tırmanma ve başka yerlerde karşı önlemler alınması ihtimali analistleri küresel dezenflasyonun ne kadar dayanabileceğini sorgulamaya zorluyor.
ING'nin küresel makro araştırma başkanı Carsten Brzeski, “Vergi savaşları enflasyonisttir, bu tartışmaya açık değil. Birçok yerde, geçmiş enflasyon şokundan kalan etkilerin yanı sıra yaşlanan toplumlar ve iklim değişikliği gibi büyük yapısal zorluklara da katkıda bulunuyorlar. Şu anda enflasyonun kalıcı olarak düşük kalmasını beklemek için çok az neden var” değerlendirmesinde bulundu.
Çin şimdilik bir fiyat şokuna karşı çok az kırılganlık belirtisi gösterirken, bir gümrük vergisi sarmalının ortaya çıkması halinde dünyanın geri kalanı için aynı şey söylenemeyebilir. Birçok ekonomi iç ya da dış kaynaklı gizli enflasyon baskılarıyla karşı karşıya.
ABD'de, Trump'ın politikaları ve tehditleri tahvil getirilerini yükseltirken, dirençli bir işgücü piyasası Fed'i tetikte tutuyor. Başka yerlerde, doların gücü Endonezya gibi gelişmekte olan piyasalara musallat oluyor. Bu hafta Euro Bölgesi tüketici fiyatları büyüme verisi beklenenden daha hızlı geldi ve politika faizini 25 baz puan indirerek %4,50'ye çeken İngiltere Merkez Bankası beş yıllık enflasyon beklentilerini 10 baz puan artarak %3,5'e yükseldiğini açıkladı.
Trump'ın gelişi önceden var olan endişeleri daha da arttırdı. Bir Uluslararası Para Fonu yetkilisinin Ekim ayında enflasyonla mücadelenin “neredeyse kazanıldığını” açıklamasına rağmen, geçtiğimiz ay Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılanlar açık şüpheler taşıdı.
Küresel piyasalar üzerindeki en büyük etki enflasyon olacak
JPMorgan Chase'in kurumsal alım-satım müşterileri arasında yaptığı yıllık ankete göre, dünya genelindeki yatırımcılar 2025 yılında küresel piyasalar üzerinde en büyük etkiyi gümrük vergileri ve enflasyonun yaratacağını öngörüyor. Banka, 4.233 katılımcının %51'inin enflasyon ve gümrük tarifelerini birlikte bu yıl piyasalara hakim olabilecek en önemli potansiyel gelişmeler olarak belirttiğini söyledi. Geçen yıl da enflasyon en önemli endişe kaynağı olmuş, ancak görüşülen kişilerin yalnızca %27'si tarafından dile getirilmişti.
Diğer taraftan Bank of America'nın ocak ayında küresel fon yöneticileriyle yaptığı bir anket de küresel tüketici fiyatlarındaki büyümenin 2025 yılı için ana tema olarak yeniden ortaya çıktığını gösterdi. Dünya Bankası enflasyonun yavaşlayacağını öngördü ancak yine de “beklenenden daha kalıcı olabileceği” konusunda uyardı.