EVRİM KÜÇÜK
Dünya tahıl fiyatlarının oluşumunda gelecek aylarda hava durumu önemli bir faktör olacak gibi gözüküyor. Avrupa’da aşırı nem, Karadeniz havzasında beklenen don ile ABD’de kuraklık gibi hava koşullarının fiyat eğilimlerini şekillendireceği belirtiliyor.
Buğday ve mısır fiyatları yükselişte
Yurtdışı piyasalarda buğday fiyatları, güçlü ithalat ve hava kaynaklı risklerden dolayı üst üste altıncı hafta kazanç elde etti. Chicago vadeli işlemlerinde kile başına fiyat ekimden bu yana en yüksek seviyesi olan 6 doların üzerine dolara çıktı. Mısır vadeli işlemleri, 4.97 dolarla neredeyse bir yıllık zirvede. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) son mısır piyasası görünümü raporu arzın azaldığını ortaya koyuyor. Soya fasulyesi ise Brezilya’da artan üretimin etkisiyle baskı hissediyor. Son 1 aylık performansa bakıldığında buğday fiyatlarının yüzde 11.45, mısır fiyatlarının yüzde 2 arttığı görülüyor. Soya fasulyesi ise değişim göstermedi.
Rusya’da önce ılıman hava sonra don olayı
AgResource başkanı Dan Basse’ye göre, hava şartlarının dünyanın birçok bölgesinde mahsulü azaltması fiyatlara yükseliş olarak yansıyacak.
Rusya’da IKAR 2025 tahıl mahsulüne ilişkin genel tahminini önceki 130 milyon tondan 129 milyon tona düşürdü ve yaklaşan donların kış mahsulleri için risk oluşturduğunu bildirdi. Rusya’nın başlıca üretim bölgelerinde bu yıl şu ana kadar alışılmadık derecede ılıman bir kış yaşandı; kışlık mahsulleri koruyan kar örtüsü tamamen eridi. Şimdi ise Avrupa’daki Rus topraklarında don uyarısı yapılıyor. Rusya’da buğday üretiminin bu pazarlama yılında 82 milyon tona inmesi bekleniyor.
Fransa’da yağışlar mahsule zarar veriyor
Avrupa’da ise aşırı nem var. FranceAgriMer tarım ofisinden alınan veriler, Avrupa Birliği’nin en büyük üreticisi Fransa’da yumuşak buğdayın durumunun dört yılın en düşük seviyesine yakın olduğunu ve yağışlı kış havasının mahsullere zarar verdiğini gösterdi.
Kanada’da ikili alanlar azalıyor
Kanada’daki ekim alanlarındaki azalması da küresel buğday üretimini 2.5 milyon ton aşağı çekecek. BM Gıda ve Tarım Örgütü ise, toplam küresel buğday stoklarının 4 milyon ton azalıp 308.4 milyon tona ineceğini tahmin ediyor ve bu da pazarda potansiyel bir sıkışıklığa işaret ediyor.
Ton başına fiyat 15-20 $ artabilir
“Hava koşulları fiyat eğilimlerini şekillendirmede kritik öneme sahip olacak” diyen analiste göre, hava koşulları Nisan-Mayıs döneminde dünya buğday fiyatlarının ton başına 15-20 dolar artmasına yol açabilir.
Brezilya, soyayı baskılıyor
Brezilya’174 milyon tonluk rekor soya fasulyesi hasadı, yağlı tohumlar piyasasında fiyat baskısı yaratıyor. USDA’nın son haftalık raporu da soya fasulyesi ihracatının şubatın ilk haftasında önceki dört haftalık ortalamadan yüzde 74 düştüğünü gösteriyor.
Karadeniz’in buğday ihracatında düşüş bekleniyor
Karadeniz tahıl pazarlarında yoğunlaşan danışmanlık şirketi olan Sovecon, Temmuz 2025’in başından başlayıp Haziran 2026’nın sonuna kadar sürecek pazarlama yılında hem Rusya hem de Ukrayna için buğday ihracatında düşüş öngörüyor. Rusya’nın ihracatının cari pazarlama yılı için tahmini 42.5 milyon tondan 38.3 milyon tona düşmesi bekleniyor. Öte yandan Ukrayna’nın buğday ihracatının gelecek yıl için tahmini 16.2 milyon tondan 16 milyon ton ineceği öngörülüyor. Geçen sezon Rusya 52 milyon ton ve Ukrayna 18 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirmişti.