Suudi Arabistan buğday alımlarındaki kontrollerini gevşetmeye hazırlanıyor. Bu da potansiyel olarak un değirmenlerinin rahatlatmasına ve Doğu Afrika ile Körfez İşbirliği Konseyi ihracat pazarlarında önemli bir oyuncu olmalarına yardımcı olabilir.
Suudi Arabistanlı un değirmencileri, buğdaylarının tamamını ülkenin gıda güvenliğinden sorumlu hükümet organı olan Genel Gıda Güvenliği Otoritesi’nden (GFSA) satın alıyor. Ancak bu yıl, hükümetin buğday tedariki üzerindeki kontrolünün sona erması bekleniyor. Bu da tahıl işleyenlerin, GFSA’dan satın almak yerine ithalatı kendilerinin üstleneceği anlamına geliyor. Gerçekleşmesi halinde bu, fabrikaların daha büyük miktarlarda satın alım yapmasına ihracat pazarına yönelmesine olanak tanıyabilir.
Düşük maliyet ve lojistik avantaja sahip
SP Global’de yer alan bir analize göre, Suudi Arabistan’ın liman altyapısı ve düşük maliyetleri nedeniyle komşu ülkelerdeki un üreticileri için önemli bir rakip haline gelebileceği belirtiliyor.
Habere göre, stratejik olarak Suudi Arabistan’daki un fabrikaları çok iyi konumlanmış durumda. Doğrudan Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nde bulunuyorlar ve iyi bir liman altyapısına sahipler. Bağıms ız değirmencilik sektörü danışmanı Fabien Varagnac, “Ayrıca ucuz enerji ve modern ekipmanlara sahipler, bu da onları fiyat ve maliyet açısından oldukça rekabetçi kılıyor” açıklamasında bulundu. Ülkenin buğday ithalatının 2024-25 pazarlama yılında önceki yıldaki 4.16 milyon tondan yüzde 2 artışla 4.25 milyon tona ulaşması bekleniyor.