EVRİM KÜÇÜK
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Diriye Sarayı’nda bir araya gelen Rus ve ABD heyetleri Ukrayna’daki savaşın mümkün olan en kısa sürede ona erdirilmesine yönelik çalışmalara başlamak üzere karara vardı. Ancak bu açıklamalar petrol piyasalarında beklenen etkiyi yaratmadı. Petrol piyasaları görüşmeleri çok ikna edici bulmadı ve arz tarafındaki endişelere odaklandı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri bu hafta varil başına 76 doların üzerine çıktı. Haftalık yüzde 1.5’lik artışla fiyat 76.35 dolara yükseldi. WTI ham petrol vadeli işlemleri de haftalık yüzde 1.35 artışla 72 doların üzerine çıktı. Fiyatlar kısa vadeli arz risklerinden destek aldı.
- Güney Rusya’daki bir pompa istasyonuna düzenlenen drone saldırısı, Kazak ham petrolünün Karadeniz’e akışını aksattı ve potansiyel olarak transit hacimlerini yüzde 30 oranında azalttı. Hattın onarımının 2 ay sürebileceği tahmin ediliyor.
- Soğuk hava da ABD petrol arzını tehdit etti ve Kuzey Dakota’nın üretiminin 150 bin varile kadar düşmesi tahmin ediliyor. ¦ ABD ve Rusya’nın Ukrayna savaşını sona erdirmek için diplomatik görüşmelerde bulunması jeopolitik riskleri bir nebze azaltarak fiyat artışlarını sınırlandırdı. Yine de üst düzey Riyad’daki görüşmelerden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin dışlanması, anlaşmanın uygulanmasında olası gecikmeler konusunda endişelere yol açtı.
OPEC+ üretimi artırma konusunda isteksiz
- Ayrıca petrol yatırımcısı OPEC+’nın Nisan ayında üretim kesintilerini hafifletip hafifletmeyeceğine veya daha da uzatıp uzatmayacağına dair çelişkili raporları izlemeye devem ediyor.
- Grubun üyeleri Nisan ayında seviyeleri kademeli olarak günlük 2.2 milyon varile geri getirecekti. Piyasanın kırılganlığı konusundaki endişeler OPEC+’ı arzı artırma konusunda isteksiz bırakıyor. Bir gecikme, bu yıl piyasa için beklediğimiz fazlalığı ortadan kaldırabilir ve bu da fiyatların daha iyi desteklenmesini sağlayabilir.
- Bunların yanında, ABD Başkanı Trump’ın, Chevron’un Venezuela ham petrol ihracatının incelendiğini belirtmesi, devam eden ABD-Venezuela gerginliğine dikkatleri çekti.
Tüpraş Rusya’dan petrolü alımını durdurdu
Tüpraş, ABD’nin 10 Ocak’ta Rus enerji şirketleri ve Rus petrolü taşıyan tankerleri hedef alan yaptırımları sonrası Rus ham petrolü alımını durdurduğunu açıkladı. Şirketin, Rusya’dan rafine ürün ithalatına devam edip etmeyeceği konusunda ise net bir bilgi paylaşılmadı. Tüpraş, 2022’den bu yana Rus petrolünün en büyük ithalatçılarından biri. Ocak-Kasım 2024 döneminde Rus petrolü, ülkenin toplam petrol ithalatının yüzde 65’ini oluşturdu. 2024’te günlük 225 bin varil ile Rus petrolü ithalatı rekor seviyeye ulaştı. Kpler veri analiz şirketine göre, Tüpraş’ın Rus petrolü ithalatı 2021’den 2022’ye neredeyse iki katına çıkarak günlük 170 bin varile ulaşmıştı.