EVRİM KÜÇÜK
ABD’de alüminyum ve çelik sektörü ilk Trump yönetimi sırasındaki korumacı politikalardan dolayı aşina oldukları bir dönemden geçiyor. Sektör, gümrük vergilerinde ek 25 uygulaması 1 ay ertelenmesine karşın bağımlı olduğu Kanada ve Meksika’ya karşı alternatif metal tedarikçilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor.
ABD’nin alüminyum ithalatı 5.46 milyon ton
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD, 2023 yılında 5.46 milyon ton alüminyum ürünü ithal etti. Kanada, ABD’nin birincil alüminyum ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini yıllık olarak karşılıyor. Aynı zamanda ABD, alüminyum hurda ithalatının yaklaşık yüzde 90’ı için Meksika ve Kanada’ya bağımlı.
Bu, tarifelerin etkisinin yalnızca birincil ürünler üzerinde olmadığı, aynı zamanda otomotiv, uçak, askeri mühimmat ve ambalajlara kadar uzandığı anlamına geliyor.
Ortadoğu ve Hindistan alternatif tedarikçiler
Bu da ABD’li kullanıcıları ithal alüminyumda alternatif tedarik arayışına itebilir. Alcoa’dan William Oplinger geçen ay yaptığı bir açıklamada, Alcoa’nın Kanada materyalini Avrupa’ya yönlendirebileceğini ve ABD pazarına daha fazla Ortadoğu metali ve potansiyel olarak Hint metali gelmesini beklediğini söylemişti.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, her ikisi de büyük alüminyum üreticileri. İki alüminyum üreticisi Trump’ın açıklamalarını dikkatle izliyor.
Bakır ve gümüş için Latin Amerika’ya bakılacak
Citi analistleri, bakır ve gümüşte Peru ve Şili, altın için ise İsviçre gibi alternatif önemli kaynaklardan ABD’ye daha fazla ithalat yapılabileceğini yazdı.
Kanada ve Meksika’nın birlikte, ABD’deki iç gümüş tüketiminin yaklaşık yarısını ve ABD’deki bakır tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu temsil ettiği, bunun da yaklaşık 147.000 metrik ton bakıra denk geldiği belirtildi.
Alüminyuma güven artıyor
Ticaret savaşı endişesi metal fiyatlarına yönelik beklentilerin değişkenlik göstermesine neden olurken, alüminyum bu yıl için metal komplesine öncülük edecek gibi görünüyor. Reuters’ın Ocak ayı temel metal anketine katılan analistlere göre, LME nakit alüminyum fiyatının ortalaması 2024›te bir önceki yıla göre yüzde 4.9 arttı ve 2025›te yüzde 6.3 daha artarak ton başına 2.573,50 dolara çıkabilir. Daha yüksek fiyat tahmininin altında, arz açığı değişimi yatıyor. Analistler, önceki anketteki 100 bin tonluk arz fazlasından 2025’te 8.000 tonluk piyasa açığına geçileceğini düşünüyor.
ABD'nin çelik sektöründen vergilere destek
ABD, dünyanın en büyük çelik ithalatçılarından ve çoğu çelik türünün ithalatı artmaya devam ediyor. ABD Ticaret Bakanlığı verileri, Kanada’nın 2024’te ABD’ye en büyük çelik tedarikçisi olduğunu ve ithalatının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturduğunu gösterdi. Bu arada Meksika, 2024’te yüzde 12’sini oluşturarak Amerika’ya üçüncü büyük tedarikçiydi. Bu sebepten çelikçiler, 2025’te ek gümrük vergileri olasılığını genel olarak destekliyor.