Çinli otomobil üreticileri, Avrupa’da uygulanan yeni gümrük vergilerinin bölgeye yapılan otomobil ithalatının maliyetini %35'e kadar artırmasıyla Avrupa'nın elektrikli araç (EV) pazarında sekiz ay en kötü performansını gerçekleştirdi. Otomotiv araştırmacısı Dataforce'a göre BYD ve SAIC Motor gibi üreticilerin Avrupa’daki EV kayıtlarının ekim ayındaki %8,2’den kasım ayında %7,4'e geriledi. Bu oran mart ayından bu yana görülen en düşük seviye oldu. Avrupa Birliği, devlet yardımlarının Çin'in EV endüstrisine haksız bir avantaj sağladığını tespit eden bir soruşturmanın ardından ekim ayı sonunda ek gümrük vergileri getirmişti. Aylar süren görüşmeler ticari anlaşmazlığı çözülememiş ve Brüksel'in yeni ücretleri mevcut %10'luk ithalat vergisinin üzerine eklemesine yol açmıştı.
BMW ve Tesla gibi Batılı markalar tarafından üretilenler de dahil olmak üzere Çin'de üretilen tüm EV’ler vergilere tabi olsa da, miktarlar bir otomobil üreticisinin ne kadar destek aldığına ve AB'nin soruşturmasıyla işbirliği yapıp yapmadığına bağlı olarak değişiyor. MG'nin devlete ait ana şirketi SAIC, şu anda toplam %45 olan gümrük vergileriyle en ağır darbeyi aldı.
Bir başka araştırma firması olan Jato Dynamics tarafından sağlanan verilere göre, uzun süre Avrupa’da en çok satan Çinli otomobil üreticisi geçen ay bir önceki yıla göre kayıtlarda %58'lik bir düşüş kaydederek son zamanlarda bocaladı. MG'nin geri çekilmesinin ortasında BYD, Avrupa genelinde kasım ayında iki kattan fazla artarak 4,796 araca ulaşan kayıtlarla ilerlemeye devam etti. Dataforce analistlerinden Julian Litzinger, “MG büyük gerilemeler yaşarken BYD pazarı ele geçiriyor” dedi. Litzinger, BYD'nin büyümesinin sağlıklı olduğunu ve kayıtlarının yaklaşık %80'inin özel ve filo müşterilerine atfedildiğini de sözlerine ekledi.
Çin’in küresel EV ihracatı %19 azaldı
Büyük küresel pazarlara açılmak isteyen Çinli otomobil üreticileri, ABD'den etkin bir şekilde dışlandıktan sonra Avrupa'da dirençle karşılaştı. Pazartesi günü yayınlanan Çin gümrük verilerine göre, ülkenin dünya çapındaki EV ihracatı kasım ayında bir yıl öncesine göre %19 düşerken, AB'ye yapılan ihracat da %23 azaldı. Düşük batarya maliyetleri Çinli firmalara fiyat avantajı sağladı ancak ABD ve AB'deki yetkililer yerel otomobil üreticilerini korumak için çalışırken bu konu korumacı dürtüleri harekete geçirdi. Almanya, Fransa ve İtalya'da yüz binlerce işçiyi istihdam eden sektör, yanmalı motorlu araçlardan uzaklaşma geçişiyle mücadele ediyor. Litzinger, AB tarifelerinin Çin'in bölgedeki hamlesini körelttiğini ancak genel olarak beklenenden daha küçük bir gerilemeye yol açtığını söyledi. Ancak Almanya ve Fransa'da Çinli üreticilerin EV kayıtları kasım ayında bir önceki yıla göre yarıdan fazla azaldığını söyledi.
Buna karşılık, Çinli EV üreticileri AB üyesi olmayan ve tarifeleri kabul etmeyen İngiltere'de yıllık bazda %17'lik bir artış kaydetti. Bir zamanlar kaçınılmaz olarak görülen elektrikli araçlara geçiş, 2024'te birçok küresel pazarda yavaşladı ve daha öngörülemez hale geldi. Bu durum, otomobil üreticilerinin model serilerinden fabrika lokasyonlarına ve hatta kurumsal yapılarına kadar stratejilerini yeniden değerlendirmelerine yol açtı.
Çinli otomobil üreticileri Avrupa'da üretimi yerelleştirmek için adımlar atıyor ancak bu çabaların olgunlaşması zaman alacak gibi görünüyor. Küresel olarak, otomobil şirketleri pahalı teknolojik değişime ayak uydurmaya çalışırken maliyetleri paylaşmanın yollarını arıyor. Geçtiğimiz hafta, zor durumdaki Nissan şirketinin, kısmen EV’lerde rekabet etme kabiliyetlerini güçlendirmek için diğer Japon üretici Honda ile bir ortaklık kurmayı araştırdığını bildirmişti.