EVRİM KÜÇÜK
ABD Başkanı Donald Trump çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında vergi açıklamasının ardından bakıra da gümrük vergisi koyabileceğini söyledi. Bu da Atlantik’in iki yakası arasında bakır fiyat farkının büyümesine yol açıyor.
CME’de uzun pozisyonlar 16 haftasının zirvesinde
Trump’ın kırmızı metale uygulayacağı olası gümrük vergileri konusundaki endişeler bakırın ABD ve Avrupa’daki fiyatları arasında uçurum yarattı. Hedge fonların New York’ta bakıra yönelik pozisyonları ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, 11 Şubat’ta sona eren hafta için net uzun pozisyonlarını yüzde 26 artırarak 21 bin 673 kontrata çıkardı. Bu seviye 16 haftanın en yüksek seviyesi.
LME fiyatları ton başına 9.470 dolar civarında
Son haftalarda ABD’de bakır uluslararası endekslerin üzerine çıktı. Cuma günü fiyatlar bir yedi aylık zirve olan 4.8 dolar/libre düzeyine ulaştıktan sonra 4.7 seviyesine geri döndü. Londra Metal Borsası’nda (LME) ise fiyatlar ton başına 9.470 dolar civarında. CME’nin ve LME bakın sözleşmelerine primi 1.200 dolar/tona kadar çıktı. Bu da ABD’de bakırın LME’den yaklaşık yüzde 10 fazla olduğu anlamına geliyor.
ABD’deki fiyatlarında yılbaşından bu yana artış bir ara yüzde 20’yi bulduktan sonra yüzde 17 seviyesine indi. Londra’da ise fiyatı ise yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 10 daha yüksek. Tarifeler uygulanırsa New York’ta bakır fiyatlarının daha da yükselme olasılığı bulunuyor.
İç tüketimin %45’i ithalattan geliyor
ABD Jeoloji Araştırması verilerine göre ülke, iç tüketime yönelik bakırın yüzde 45’ini ithal ediyor. Şili, yüzde 35 ile ülkenin en büyük tedarikçisidir ve onu yüzde 26 ile Kanada takip ediyor. ABD, 2024’te yaklaşık 800 bin ton rafine bakır ithal ederken, geçen yılki iç üretimi toplam 850 bin ton olarak gerçekleşti.
Tarifeler küresel fiyatları düşürebilir
Trump, tarifelerin hangi oranda ye da hangi ülkelere uygulanacağına dair +bir şey söylemedi ancak gerçekleşmesi halinde küresel ticaret ve fiyatlar üzerinde baskı oluşabilir. Öncelikle ABD’de oluşan enflasyonist gelişmeler Fed’i faizleri yüksek tutmaya zorlayıp fiyatları aşağı çekebilir. Ayrıca Meksika ve Kanada gibi ülkelerin ürünleri Çin ve diğer Asya ülkelerine doğru yol değiştirebilir. Bu da Londra’da fiyatları zayıflatabilir.