Otomobil üreticileri geçen yıl İngiltere’de rekor sayıda elektrikli otomobil sattı. Bu artış, çevreci grupların sektörün sürdürülebilir olmadığını iddia etmesine rağmen ülkenin karbondioksit emisyonlarını azaltma çabasının bir sonucu olarak gerçekleşti. New AutoMotive’in CEO’su Ben Nelmes, aralık ayında satılan neredeyse her üç otomobilden birinin elektrikli olmasıyla “İngiltere’nin elektrikli araçlara geçişinin hızlandığını” söyledi.
İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği’nin (SMMT) rakamlarına göre, ülkede satılan yeni otomobil sayısı 2024’te %2,6 artarak 1,95 milyona ulaşırken, bunların yüzde 19,6’sını elektrikli araçlar oluşturdu. Bu oran, 2023 yılında öngörülen yüzde 16,5’lik orandan daha yüksek olmakla birlikte, İngiltere’nin elektrikli araç kota programının gerektirdiği yüzde 22’lik hedefin hala çok altında.
Diğer taraftan İngiltere’de satılan toplam elektrikli araç sayısı yıl içinde yüzde 21 artarak 382 bine ulaştı ve bu rakam ocak ve kasım ayları arasında Almanya’da satılan 347.048’den daha yüksek. Almanya’da elektrikli araç satışları geçen yıl sübvansiyonların kesilmesinin ardından yüzde 26 düşmüştü. Yıllık satış rakamının bu ayın sonunda açıklanması bekleniyor. SMMT başkanı tronu Mike Hawes, “Zirve için yarışacağız. İki pazar arasında başa baş bir mücadele olacak” dedi.
Elektrikli araç satın alınmasına yönlendiriliyor
İngiltere’deki elektrikli araç satışları, 2022’de ülkedeki tüm karbon kirliliğinin %28’ini oluşturan ulaşım kaynaklı karbondioksit emisyonlarını azaltma çabası ile birlikte üreticilerin her yıl daha fazla satış yapmaya zorlayan kurallar nedeniyle son yıllarda artış gösteriyor. Satışlardaki artış, Norveç ve Çin’in gerisinde kalsa da İngiltere de dünya çapında elektrikli araç benimseme konusunda liderlerden biri haline getirdi.
Ancak, sektör genelindeki yavaşlama ve bazı alıcıların elektrikli araçların daha yüksek ön maliyeti ve kamu şarj cihazlarına erişim konusundaki sürekli endişeleri nedeniyle satışlar hala beklenenden düşük seyrediyor.
İngiltere’deki elektrikli araç satışlarının payı, son dakika teslimatlarının pazardaki konumlarını şişirebileceği otomobil işlemleri için genellikle sakin geçen aralık ayında yüzde 31’e ulaştı. Satışlardaki güçlü artışa rağmen Hawes, elektrikli araçlara yönelik perakende talebin durgun seyrettiği ve her 10 özel tüketiciden yalnızca birinin elektrikli bir modeli tercih ettiği konusunda uyarıda bulundu. Bu durum, birçok otomobil üreticisini, hükümetin “sıfır emisyonlu araç zorunluluğunu” karşılamak için çabalarken, tüketicileri elektrikli araç satın almaya ikna etmek için teşvikler sunmaya zorladı.
İngiltere hükümeti, ülkenin sıfır emisyonlu araç (ZEV) yetkisi kapsamında üreticilere ağır para cezaları uygulamaktan kaçınmak için 2025 satış hedeflerini gevşetmeye hazırlanıyor. Kuralları değiştirmeye yönelik bir istişare Şubat ortasında sona erecek.
Mevcut program, her otomobil üreticisinin yıllık satışlarının belirli bir yüzdesinin sıfır emisyonlu araç olmasını gerektiriyor ve bu oranın 2024’teki yüzde 22’den bu yıl yüzde 28’e yükseleceği tahmin ediliyor. Otomobil üreticilerine 2024’te İngiltere satışlarının %22’sinin elektrikli olmasını hedeflemeleri ve 2025’te bu oranın %28’e çıkması söylendi.
Hawes, “Bu yılın ZEV satışlarında rekor bir yıl olduğuna dair çok olumlu bir söylemde bulunmak isterdim. Ancak bir hedef belirlediğinizde ve bu hedefe ulaşamadığınızda, bu bir başarısızlık olarak görülür” şeklinde konuştu.
Önceki Muhafazakar hükümet tarafından satışların hızla artması beklenirken hazırlanan ZEV zorunluluğu, çok hızlı ilerlemenin iş kaybına yol açacağı uyarısında bulunan sektörden önemli eleştiriler aldı. İşçi Partili bakanlar şimdi otomobil üreticilerinin hedeflere ulaşmasını kolaylaştırmak için kuralları sulandırmayı düşünüyor ve geçen ay programla ilgili bir istişare başlattı.
İstişare toplantısında 2030 ve 2035 yılları arasında ZEV modellerin yanı sıra hangi hibrid araçların satılabileceği ve otomobil üreticilerinin hedefleri tutturmak için rakiplerinden kredi satın alabilecekleri bir planın genişletilmesi ele alınacak. Hedeflere ulaşma yolunda ilerleyen otomobil üreticileri bile, sektörün on yılın ilerleyen dönemlerinde sürekli artan hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için daha fazla teşvike ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.
■ En çok satan elektrikli araç Tesla oldu
Yıl boyunca en çok satan otomobiller, her ikisi de SUV olan Ford Puma ve Kia Sportage olurken, en çok satan elektrikli otomobil ise yine bir SUV olan Tesla Model Y oldu ve şirket yıl sonundan önce satışlarını artırarak dünyanın en büyük elektrikli araç satıcısı olma konumunu kıl payı korumaya yardımcı oldu. Güney Koreli Hyundai Motor’un bir iştiraki olan Kia, İngiltere’de hibritlerinin yanı sıra tamamen elektrikli modellerine olan talep nedeniyle rekor satışlar bildirdi. Benzinli araçların İngiltere satışlarındaki payı %52,2’ye düşerken, dizel araçların satışları 2018’de pazarın %31’inden 2024’te sadece %6,3’e geriledi. Benzinli bir motor ile daha küçük bir bataryayı bir araya getiren hibrit araçların satışları ise elektrikli araçlarla birlikte artış gösterdi.