EVRİM KÜÇÜK
Alüminyum fiyatları ton başına 2.700 dolara dayanıp dört ayın en düşük seviyesinden toparlandı. Londra’da fiyatları yılbaşından bu yana 140 dolar yani yüzde 5.45 artıran en önemli faktör AB’nin Rus alüminyumuna yaptırım hazırlığı oldu. Ayrıca Çin’in imalatında canlanma da fiyatları destekledi. Şimdi de ABD’nin 47’inci başkanı Donald Trump’ın izleyeceği ticaret politikaları alüminyum endüstrisinin markajında. Küresel piyasa bu yıl jeopolitik fırtınayı karşı karşıya olduğundan alüminyum pazarında fiziksel primlerin coğrafi olarak ayrıştığı ir yıl olabileceği uyarısı yapılıyor.
Trump, Kanada ve Meksika’yı hedef alıyor
Olası ticaret aksaklıklarının başında, göreve başlayacak Donald Trump yönetimi ve hafif metalin en büyük tedarikçilerinden ikisi olan Kanada ve Meksika’dan yapılacak ABD ithalatına uygulanacak gümrük vergileri tehdidi yer alıyor. Trump, Kanada ve Meksika’dan yapılan ABD alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi koymakla defalarca tehdit etti.
Kanada, 2024’ün ilk 11 ayında toplam ithalatın yüzde 79’unu oluşturarak, ABD’ye birincil metal tedarik eden en büyük ülke konumunda. Meksika, alüminyum hurdası ve alüminyum alaşımının önemli bir tedarikçisi. Fakat piyasa, gümrük vergilerinin uygulanacağına veya en azından uzun bir süre uygulanacağına ikna olmuş değil. Zira 2018’de alüminyum ithalatına yüzde 10 gümrük vergisi getirdiğinde, Kanada başlangıçta dahil edildi, ardından 2019’da muaf tutuldu. Ağustos 2020’de tekrar dahil edildi ve bir ay sonra tekrar muaf tutuldu.
AB’nin Rus metal ithalatı düştü
Bir taraftan sektörün gözü AB’nin Rus alüminyumuna yaptırım hazırlığında. Rusya, Çin dışında dünyanın en büyük alüminyum üreticisi olup, küresel alüminyum üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor. AB Rus alüminyumunu ithal etmeye devam etse de, Ukrayna’nın işgalinden bu yana Avrupalı alıcıların kendi kendine yaptırım uygulamasıyla hacimler son iki yılda düştü. Rusya artık Avrupa’nın birincil alüminyum ithalatının yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyor ve 2022 seviyelerine göre yarı yarıya azaldı. Bloğun toplam ithalatındaki Rus payı, 2023 ve 2022’de sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 19’dan 2024’ün ilk 10 ayında yüzde 6’ya düştü.
Ortadoğu’dan alımlar artıyor
Rusya’dan kaynaklanan arz açığının büyük kısmı Ortadoğu, Hindistan ve Güneydoğu Asya’dan yapılan ithalatla karşılanıyor ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.
Rus metali Çin pazarına yöneldi
Rusya, son üç yıldır özellikle Çin olmak üzere Asyalı tüketicilere yönelik satışlarını istikrarlı bir şekilde artırıyor. Dünyanın en büyük alüminyum tüketicisi olan Çin’e daha fazla Rus metali gönderiliyor. Çin'in Rus metali ithalatı 2021’de 291 bin tondan 2023’te 1.2 milyon tona çıktı. Çin, 2024’ün ilk üç çeyreğinde Rusya’dan 263 bin ton birincil alüminyum ithal etti ve bu geçen yıl Rusya’dan yapılan toplam ithalatın yüzde 33’ünü oluşturdu. Bu eğilimin 2025’te de devam etmesini bekleniyor. Emtia analisti Andy Home, piyasa hesaplamalarında, ABD ile diğer ülkeler arasında tam bir ticaret savaşının küresel tüketim üzerinde yaratabileceği olumsuz etkinin göz ardı edildiğini söylüyor. Analist, bu pazarın farklı coğrafi parçalara bölüneceği ve fiziksel primlerin bölgesel olarak ayrışacağı uyarısı yapıyor.
Çin 45 milyon tonluk kapasite sınırına yaklaşıyor
Çin'de alüminyum üretimi rekor seviyelere ulaşıyor. Üretim oranı, geçen yılki bol yağışın ardından 44 milyon tona ulaştı. Üretim, Pekin’in 45 milyon tonluk yıllık kapasite sınırına yaklaşıyor ve bu da birkaç yıl üst üste üretim kesintilerinin ardından hidroelektrikle çalışan Yunnan eyaletinde tam kapasite operasyonlara olanak sağladı. Bu, Çin üretimi için sınırlı + büyüme potansiyeli bırakıyor. Çin'in kapasite sınırı aynı zamanda ülkenin net bir alüminyum ithalatçısı olmaya devam ettiği anlamına geliyor.