Avrupa Birliği (AB), elektrikli araçlara olan talebi artırmak için birlik çapında sübvansiyonlar kullanarak Avrupa’nın zor durumdaki otomobil endüstrisine yardım etmeyi planlıyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, yetkililerin bir teşvik programı için seçenekleri hala “şekillendirmekte” olduğunu söyledi. Ribera, “Pan-Avrupa perspektifinde, ulusal sübvansiyonlar yerine önlemleri nasıl kolaylaştırabileceğimizi görmek mantıklı” dedi. Ribera “bir ulusal modele karşı başka bir ulusal modelle karşı karşıya kalabileceğimiz bir yarışa” karşı uyarıda bulundu.
AB’nin “yeşil endüstri” stratejisinden sorumlu olan komisyon üyesi, olası bir teşvik programının Avrupa ekonomisi için hayati önem taşıyan bir sektörü desteklemeye yönelik çeşitli tedbirlerden biri olacağını söyledi. Ribera, Avrupalı otomobil üreticilerinin “kapasitelerini nasıl güncelleyecekleri ve dünya çapında talep edilenleri nasıl yakalayacakları konusunda kapsamlı bir görüşe ihtiyaç duyduklarını” söyledi. Buna karşın, ABD Başkanı Donald Trump bu hafta elektrikli araçlara yönelik “haksız sübvansiyonları” sona erdirme sözü verdi.
Almanya sübvansiyon programını durdurmuştu
Almanya Başbakanı Olaf Scholz salı günü yaptığı açıklamada, komisyonun kendisinin önerdiği bir AB sübvansiyon programını değerlendirdiğini açıkladı. Alman hükümeti 2023 yılında kendi programını aniden rafa kaldırarak elektrikli araç satışlarında bir düşüşe yol açmıştı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’ne göre, birçok AB üyesi ülke elektrikli araçlar için teşvikler sunuyor, ancak şartlar büyük ölçüde değişiyor ve birkaç üye ülke hiçbir satın alma sübvansiyonu sunmuyor.
Çin’in AB’ye elektrikli araç ihracatı arttı
Brüksel’in önündeki zorluklardan biri, bir yandan Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun bir plan tasarlarken diğer yandan da pazardaki payı hızla artan Çinli otomobil üreticilerine akan sübvansiyonlardan kaçınmak olacaktır. Çin Gümrükler Genel İdaresinin verilerine göre, Aralık 2024 döneminde Çin’den AB ülkelerine 32 bin 849 araç ihraç edildi. İhracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarken gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin etkisiyle önceki iki ayda kaydedilen düşüş eğilimi tersine döndü.
AB’nin gümrük tarifelerini yükseltmesinin ardından Çin’in ihracatı ekimde yıllık bazda yüzde 40, kasımda ise yüzde 25 azalmıştı. Çin’in AB’ye elektrikli araç ihracatı 2024 yılı genelinde ise yüzde 6 azaldı. AB Komisyonu, Ekim 2023’te Çin’den ithal elektrikli araçlara sübvansiyon soruşturması başlatmıştı.
Komisyon, soruşturma sonunda Çin’den ithal araçlara yüzde 35’e varan ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı. AB üyesi ülkeler, 4 Ekim 2024’teki oylamada Komisyonun Çin’den ithal elektrikli otomobillere getirdiği ilave gümrük vergilerine onay vermişti.
■ AB’de elektrikli araç satışları 2024 yılında ilk kez düşüş gösterdi
Avrupa Birliği’nde yeni elektrikli araç satışları 2024’te düşerek yıllık bazda rekor düzeyde ilk düşüşü kaydetti. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği Salı günü yaptığı açıklamada elektrikli araç kayıtlarının yüzde 5,9 düşüşle yaklaşık 1,4 milyon araca gerilediğini belirtti. Almanya, Aralık 2023’te bir sübvansiyon programının sona ermesini takiben elektrikli araç satışlarında yüzde 27’lik bir düşüş bildirdi. Fransa’da elektrikli araç alımları yüzde 2’den fazla düştü.
AB’deki tüm yeni otomobillerin toplam satışları yüzde 0.8’lik hafif bir artışla 10 milyon adedin üzerine çıktı. Bu artışa, yaklaşık yüzde 21’lik bir sıçrama gösteren hibrit araç alımları öncülük etti. Benzinli araç satışları ise yaklaşık yüzde 5 düştü. Genel olarak sektör, Avrupa’da zayıflayan talep ve Çinli elektrikli araç üreticileriyle yoğunlaşan rekabetle karşı karşıya. Alman Volkswagen, maliyetleri düşürmek için bazı fabrikalarında istihdam ve üretim kesintisine gitmeyi planladığını açıkladı.