MERVE YİĞİTCAN/İSTANBUL
Reel sektörün üzerine kabus gibi çöken konkordatolar hız kesmeden devam ediyor. Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan derlediği bilgilere göre, mart ayında mahkemeler tarafından geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 189 oldu. Ocak ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 231, şubat ayında ise 163 olmuştu. Böylece yılın ilk çeyreğinde konkordato başvurusu kabul edilen dosya sayısı 583’e ulaşırken geçen yılın ilk çeyreğine göre artış oranı da yüzde 172 olarak gerçekleşti. Geçen yıl konkordato başvurularında rekor gelmiş, 1723 adet dosya için geçici mühlet kararı verilerek 2018’den bu yana en yüksek seviye görülmüştü.
18 dosya için iflas kararı
Mart ayına ilişkin konkordato ilanlarının genel görünümüne bakıldığında, geçen ay kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 122 olurken; yılın ilk çeyreğindeki toplam kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 264 oranında artarak 390’a çıktı. Konkordatonun reddi kararı verilen dosya sayısı ise geçen ay 79 oldu, yılın ilk 3 ayında da konkordato reddi verilen dosya sayısı 246’ya ulaştı. Mahkemeler geçen ay 18 dosya için ifl as kararı verirken, yılın tamamında ifl as kararı verilen dosya sayısı 43 oldu. Mart ayında 6 dosya için tasdik kararı verilirken, ilk 3 ayda 21 dosya için tasdik kararı ilan edildi.
Ancak konkordato sonuçlanma sürelerine göre konkordato ret kararı ortalama süresi 469 gün, konkordato ifl as kararı ortalama süresi 418 gün, konkordato tasdik kararı ortalama süresi ise 698 gün. Yani özellikle ifl as ve tasdik alan dosyaların ortalama 2 yıl önce konkordato sürecine başladığını söylemek mümkün. Konkordato müessesine yönelik iş dünyasından gelen en büyük eleştirilerden biri de bu süreçlerin çok uzun olması. Özellikle tasdik kararının 2 yıl sonra çıkması, konkordato alan firmadan alacağı olanlar için büyük sıkıntı yarattığı belirtiliyor.
En riskli sektör tekstil
Yılın ilk 3 ayında en fazla konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 39 adet ile tekstil sektöründe oldu. Son yıllarda finansman sorunlarının ve baskılanan kur politikasının sonuçlarını en ağır hisseden sektörlerden olan tekstilin zirveye çıkması şaşırtmazken, buna ayakkabı, halı, iplik imalat ve satışı da eklendiğinde sayı 49’a çıkıyor. Tekstil sektöründen sonra en riskli ikinci sektör, 27 konkordato geçici mühlet kararı ile inşaat olurken, üçüncü sırada 22 dosya ile metal ürün imalatı, dördüncü sırada 21 dosya ile plastik, beşinci sırada ise 19 dosya ile mobilya yer aldı.
■ Köklü firmalar da çıkmazda
Geçen ay en dikkat çeken konkordato başvurusu Akın Tekstil’inki olmuştu. Borsaya açık olan Türkiye’nin köklü tekstil fi rmalarından Akın Tekstil, azınlık pay sahiplerinin şirket aleyhine açtığı davalar neticesinde, şirketin fi nansman kaynaklarına erişiminin zorlaşarak bankalar nezdindeki imajının zarar gördüğünü ve işletme sermayesine erişiminin imkânsız hale geldiğini belirterek mahkemeye başvurmuş ve şirket hakkında 18 Mart’ta geçici mühlet kararı verilmişti. Yine geçen ay İnegöllü 38 yıllık mobilya fi rması Gökkaya Koltuk Mobilya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi konkordatoya başvurmuştu. Mahkeme, şirketin patronu Hacı Mehmet Gökkaya’ya ve Gökkaya’nın sahibi olduğu Polox Furniture ve HMG Furniture şirketlerine 3 ay süreyle geçici mühlet kararı vermişti. Batik markasını bünyesinde bulunduran perakende şirketi MyGlobe da geçen ay konkordato alan fi rmalardan biri olmuştu.