İSTANBUL/EKONOMİ
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına katkı sağlamak amacıyla kurulan İSO Akademi, yenilenen kimliği ile yeni eğitim programını düzenlediği basın lansmanında tanıttı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen lansmana, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Davut Gül ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin de konuşmacı olarak katıldı. Lansmanda İSO Akademi’nin yeni logo ve kurumsal kimliği de ilk kez sergilendi.
“Yüksek katma değerli üretimde en temel faktör nitelikli insan”
Açılışta konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yıllardır her platformda “Sanayi ve üretim toplumu olmanın en temel yolu nitelikli eğitimdir” tespitini dile getirdiklerini hatırlatarak yüksek katma değerli üretimde en temel faktörün nitelikli insan olduğunu vurguladı. Bahçıvan, “Sadece sanayi dünyamızı değil, yaşam boyu eğitim anlayışıyla her kesimi kucaklamak için kurguladığımız İSO Akademi de birçok boyutta eğitim hayatımıza nitelikli bir katkı sunuyor” dedi. OECD verilerine göre gelişmiş ülkelerde hayat boyu öğrenme programlarının işgücü verimliliğini artırmada kilit rol oynadığını belirten Bahçıvan şunları anlattı: “Günümüzün dinamik ihtiyaçlarına çok daha etkin çözüm üretebildiğimiz İSO Akademi’yi ‘Yeni Nesil Sürekli Eğitim’ vizyonuyla, sanayimizi, iş dünyamızı, mevcut çalışanlarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlayacak, yaratıcı çözümler, işbirlikleri ve sürekli gelişimle Türkiye’yi geleceğe taşıyacak bir öğrenme ekosistemi olarak inşa ediyoruz. İSO Akademi’nin 7/24 erişilebilecek yeni eğitim yönetim sistemiyle birlikte, dijital çağın hızına ayak uydurarak, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiye her an erişimini sağlayacak online eğitim platformumuzu da hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
“Türkiye’nin orta vadeli istihdam politikasına ihtiyacı var”
21. yüzyılın eğitiminde hayat boyu öğrenme ve bilgi toplumu hususlarının öne çıktığını belirten Bahçıvan, “Eğitim süreci, toplumun sanayi ve üretim kültürüne hazırlanmasını sağlama görevini üstlendi. Bu nedenle, durağan bir anlayış yerine eğitim sisteminin sürekli olarak dinamik bir şekilde endüstriyi ve teknolojiyi izlemesi ülkemiz için çok önemli. Yeni çağın, yeni mesleklerini etkili bir şekilde icra edebilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmeye odaklanmalı ve bunu sağlayacak nitelikli eğitime gereken önemi vermeliyiz” dedi.
Bahçıvan, Türkiye’nin orta vadeli, tutarlı ve sürdürülebilir bir istihdam politikasına ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı: “Bu ihtiyaç, insan kaynağımızın heba edilmemesi için YÖK’ün de dahil olacağı geniş katılımlı bir eğitim planlamasıyla geleceğimiz adına eğitimin her kademesinde mutlaka giderilmeli. Bu kapsamda ilk olarak, ülkemizde giderek daha ciddi bir sorun haline gelen beyin göçünü mutlaka tersine çevirmek zorundayız. Eğitim sistemimiz müfredat güncellemelerinden eğitmen yetiştirme politikasına kadar kapsamlı bir reformdan geçirilerek gençlerimizin eğitimden beklentileri yükseltilmeli.”
5 yılda 200 bin katılımcıya ulaştı
İSO Akademi’de ezbere dayalı bir sistem yerine kendini sürekli yenileyen ve günceli takip eden bir yapı oluşturduklarını vurgulayan Bahçıvan, “Eğitimlerimizi yalnızca teknik becerileri geliştirmekle sınırlandırmıyor, kültürel farkındalığı, sosyal iletişimi ve yaratıcı düşünceyi de içine alan bütüncül bir anlayışı benimsiyoruz. İSO Akademi, kurulduğu 2019 yılından bugüne 200 bine yakın katılımcıya ulaştı. Yaklaşık 360’ın üzerinde eğitmenle verilen bu eğitimlerden yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet sağlandı” diye konuştu. Firmaların orta vadede yapacakları yatırımlarda teknolojiyi önceleyeceklerinin net bir şekilde anlaşıldığını belirten Bahçıvan, “Bu yıl endüstriyel robot sayısının dünya genelinde 4,3 milyona, bağlı cihaz sayısının ise 2030’a kadar 39 milyara ulaşması bekleniyor. Bu veriler, bu teknolojilerle ilgili becerilere sahip iş gücü gerekliliğini de kaçınılmaz kılıyor. İSO Stratejik Dönüşüm Merkezimizin ilk bulguları da en fazla çalışma yapmamız gereken alanın insan ve iş gücü olduğunu gösteriyor” dedi.