VEYSEL AĞDAR
İhracatçı firmalar kapatılmayan "İntaç tarihi" nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Yaşanan aksaklıkların ihracatçı firmalar için adeta bir kabus haline geldiğini vurgulayan sektör temsilcileri EKONOMİ’ye yaptıkları açıklamada zamanında kapatılmayan İntaç tarihleri nedeniyle ihracatçı firmaların cezai işleme maruz kaldığını söylediler. Son günlerde ihracat kapama işlemlerinde yaşanan gecikmelerin ciddi bekleme maliyetlerine yol açtığını kaydeden sektör temsilcileri gecikmelerin aslında AB’nin Ortak Transit Rejimi uygulaması olan NCTS’in (New Computerised Transit System) Faz5’ine geçişten kaynaklandığını vurguladılar.
“Cezai işleme maruz kalıyoruz”
Bulut Gümrük AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bulut, ihracatçının zamanında kapatılmayan ihracat beyannameleri ile ilgili intaç tarihi sıkıntısı yaşadığını belirterek intaç tarihi atmayan beyannameler için zamanında KDV beyannamesi verilemediğini, bunun da ihracatçı firmaların KDV iadesi alamama ve cezai işleme maruz kalmasına neden olduğunu söyledi. Bulut, özellikle kara gümrüklerinde sisteme aracın çıktığı bilgisi gümrük idaresi tarafından yazıldığında otomatik olarak oluşması gereken İntaç tarihinin oluşmaması ve sonucunda her ay binlerce ihracat beyannamesinin kapanmış konuma gelememesi nedeniyle gümrük idarelerine manuel kapatma dilekçeleri ile müracaatta bulunmak zorunda kaldığını kaydetti.
Türkiye Gümrük Bölgesi’nden fiziki olarak çıkışı ifade eden ve ihracat beyannamesinin kapandığını gösteren İntaç tarihinin önemli olduğunu belirten Bulut, “Vergi mevzuatı gereği mal ihracına ilişkin istisna, ihracatın gerçekleştiği tarih olan gümrük beyannamesinin kapanma tarihini içine alan vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesi ile beyan edilir. Sıkıntı ocak ayında yaptığınız ihracatı şubat ayında vereceğiniz KDV beyannamesinde beyan etmek zorundasınız Ancak intaç tarihi Şubat beyan döneminden sonra oluşmuşsa gerekçesi sistemsel ya da uygulamadaki aksaklık her ne nedenle olursa olsun döneminde beyan edilememektedir. Bu da ihracatçı firmalarını döneminde beyan edilmeyen gelirden dolayı cezai müeyyideye tabi tutulmalarına ve zorunlu olarak düzeltme beyanlarında bulunmalarına neden olmaktadır. Gerek ihracatla ilgili vergi iade ve mahsup talepleri gerekse döneminde beyan edilemeyen gelirlerinden dolayı beyannamelerinde düzeltme yapma zorunluluğu ihracatçıyı sıkıntıya sokmaktadır” dedi.
■ “10 gün içerisinde oluşması gerekiyor”
Firmaların KDV beyannamesi için son gününe kadar beklemek zorunda kaldığını ifade eden Bulut şöyle devam etti; “Hem gümrük idareleri hem de ihracatçı için büyük bir sorun teşkil eden durumun vahametini anlayabilmek için tüm gümrüklere bir ayda verilen dilekçelere bakmak yeterli olacaktır. Nerede aksama varsa çözüm için oraya müdahale edilmeli ve fiziki ihracat tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde intaç tarihinin oluşması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ancak sorunun kalıcı olarak çözümü gümrük idarelerinin özelinde değil, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün genel olarak müdahalesiyle olmalıdır.