İMAM GÜNEŞ/İSTANBUL
Türkiye’nin Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan hedef pazarlarından Şili ile ticarette yeni dönem hazırlığı başladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) merkezinde gerçekleştirilen Türkiye-Şili İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1926’da Türkiye’yi tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olan Şili ile 2026’da diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlanacağını kaydetti. Bolat, Türkiye’nin Latin Amerika’daki 4. büyük ihracat pazarı olan Şili ile ticaretin THY’nin aralıkta başlattığı doğrudan seferlerinin verdiği ivme ile 2021 yılındaki 1 milyar dolar seviyesinin üstüne taşımayı hedeflediklerini aktardı. Bolat, “Her iki ülke de bölgelerinde firmalara ticaret ve lojistik üssü olarak hizmet verebilir. Bu konuda görüş birliği içindeyiz. Müteahhitlik, savunma, otomotiv, gıda gibi alanlardaki iş birliğini öncelik olarak belirledik. İkili ticaretimizin gelişmesinde özel sektöre büyük görev düşüyor. Yatırımcılarımız ve iş dünyamız için gerekli tüm desteği sağlamaya hazırız. İşbirliği konusunda kapımız Şilili dostlarımıza ve muhataplarımıza her zaman açık olacaktır.” şeklinde konuştu.
“STA’yı modernize etme ihtiyacı var”
Şilili şirketlerin 2024’e kadar Türkiye’ye 73 milyon doları yatırım yaptığını kaydeden Şili Dışişleri Bakanı Alberto van Klaveren, bu rakamın Türk ekonomisine olan güvenlerini yansıttığını ifade etti. Şili’deki Türk yatırımlarının ise 1,2 milyon dolar olduğuna değinen van Klaveren, STA’nın 15. yıl dönümüne yaklaşıldığını anımsatarak, “Bu anlaşmayı modernize etme ve geliştirme ihtiyacını kabul ediyoruz. STA’mızı küresel eğilimlerle uyumlu hale getirmenin zamanı geldi. İşbirliğimizi derinleştirmek, pazar erişimini genişletmek ve hizmetler, dijital ticaret ve yatırımı kolaylaştırma gibi yeni alanları dahil etmek için bu fırsatı değerlendirelim. Ticaret ilişkimizin rekabetçi ve geleceğe dönük kalmasını sağlamak için bu ivmeyi sürdürmeliyiz.” diye konuştu.
“İkili yatırımları da artırmak gerekiyor” DEİK Başkanı Nail Olpak küresel ticaretin ve küresel büyümenin yeni ticaret savaşlarından zarar görmesini beklediklerinbelirterek, “Bu zor ve belirsiz zamanlarda en iyi strateji, karşılıklı iş birliğimizi artırmak. Şili’nin en iyi ticaret ve yatırım ortaklarımızdan biri olacağına inanıyoruz. Ayrıca Şili iş çevrelerini ülkemize yatırım yapmaya şiddetle davet ediyorum.” dedi.
Şili’nin yatırımcılar için elverişli koşullara sahip olduğunu, Balsu olarak Şili’deki öncü Türk yatırımcı şirketler arasında yer aldıklarını dile getiren DEİK/ Türkiye-Şili İş Konseyi Başkanı Ahmet Bilge Anbarlılar da, “Türkiye’nin inşaat sektörü, Şili’nin altyapı projelerine katkıda bulunabilir. Şili’nin lityum ve yenilenebilir enerji konusundaki uzmanlığı, Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedefl erini destekleyebilir.” ifadelerini kullandı.