ŞEBNEM TURHAN
Hazine ve Maliye Bakanlığı ocak ayında 235 milyar lira iç borç itfasına karşılık 293 milyar TL borçlanacak. Uzmanlar bu rakamın bir rekor olduğunu belirtirken Hazine 10 yıl vadeli tahvil ihalesini ise bu ay yapmayacak. Hazine, 6 aylık oldukça kısa ilk ihraç bono ihalesi düzenleyecek. Para piyasası fonlarına gelen yüzde 10 tahvil tutma şartı nedeni bu ihaleye fonlardan talep bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı iç borçlanma stratejisine göre ocakta toplam 225.4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 293.8 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlandı. Şubatta ise 108.8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 166.4 milyar TL’lik, martta ayında toplam 99.9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 161.1 milyar TL’lik iç borçlanma yapılacak.
10 yıl vadeli tahvil ihracı ocakta yapılmayacak
İç borçlanma stratejisinde dikkat çeken ise kasım sonunda açıklanan üç aylık borçlanma stratejisinde yer alan 10 yıllık tahvilin yeniden ihracının aralık sonunda açıklanan stratejide yer almaması ve bunun yerine 6 ay vadeli Hazine bonosunun ilk ihracının takvime girmesi oldu.
Uzmanlar para piyasası fonlarına getirilen portföylerinde yüzde 10 Hazine tahvili tutma şartı nedeniyle ihalenin düzenlendiğini belirterek ihraca da yoğun bir talep beklediklerini dile getirdi. Aynı şekilde yayımlanan iç borçlanma takviminde şubat ayında da bono 5 aylık olarak yeniden ihraç edilecek. Mart ayı programında ise 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracı yer alıyor.
Hazine’nin ocak programı gelecek hafta 2 yıl vadeli devlet tahvili ihalesiyle başlayacak. Bu ihaleye de uzmanlar yabancı ilgisinin yoğun olmasını tahmin ediyor. 14 Ocak’ta ise 4 yıl vadeli TLREF endeksli tahvil ile 5 yıl vadeli sabit faizli tahvilin yeniden ihraç ihaleleri gerçekleştirilecek. Para piyasası fonları için programa giren 6 ay vadeli Hazine bonosu ihalesi ise 20 Ocak’ta yapılacak. 21 Ocak’ta 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ile 6 yıl vadeli sabit faizli tahvilin yeniden ihraçları var. 24 Ocak’ta altına dayalı kire sertifikası ile altın tahvilin doğrudan satışları yer alıyor.
Şubat programı yine 2 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı ile açılacak, 6 yıl vadeli tahvil ve 2 yıl vadeli kira sertifikası ile 4 yıl vadeli TLREF endeksli tahvilin yeniden ihraçları ile devam edecek. 5 ay vadeli Hazine bonosu ihalesi 17 Şubat’ta yapılacak, aynı gün 5 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. 18 Ocak’ta TÜFE’ye endeksli 3 yıl vadeli tahvil ile ocak programında yer almayan 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraçları yapılacak.
Mart programında 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 4 yıl vadeli TLREF endeksli, 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı, 5 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin ise ilk ihracı gerçekleştirilecek. Martta 10 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı ihalesi de programda yer aldı.