DUYGU GÖKSU/İZMİR
Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) kasım ayı meclis toplantısında Avrupa Birliği Komisyonu 2024 Türkiye İlerleme Raporu’yla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçen yılki rapor ile 2024 ilerleme raporunun yüzde 90 aynı olduğuna dikkat çekerek, “Son iki yılın raporu kopyala yapıştır olmuş. Vize serbestisi yol haritası kapsamında öne çıkan hiçbir kriterin yerine getirilmediği ifade edilmiş. Biz büyükelçiliklere müracaat ettiğimizde ‘elman yok ondan dolayı vize veremiyoruz’ diyorlar. Burada başka bir sıkıntı var. AB vize konusunda bizi oyalıyor” dedi.
Türkiye’nin mevzuatının, vize politikasına ilişkin AB müktesebatıyla daha fazla uyumlu hale getirilmesi gerektiği maddesini vurgulayan Yorgancılar, “Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğu belirtilmiş. Bir itirazımız yok. Türkiye’nin işleyen bir piyasa ekonomisi konusunda oldukça ileride bulunduğu ifade edilmiş, buna da itirazımız yok. Katılım müzakerelerinin 2018’den bu yana durma noktasında olduğu anımsatılarak, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve temel haklara ilgili ciddi endişeler olduğu belirtilmiş. İstihdamın artmasına karşı işgücü piyasasının zorluklarla karşı karşıya kaldığı ifade edilmiş. Vize konusuyla ilgili büyükelçiliklerde bizim ülke olarak bir takım daha yapmamız gerekenler olduğunu anlıyoruz. Bunu yerine getirdikten sonra vize ile ilgili rahatlık göreceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Gündemdeki asgari ücrete zam oranları, enflasyonu artırır”
Asgari ücrette yüzde 45 oranında zammın enflasyonu artıracağını dile getiren Yorgancılar, “Ancak çalışanın da enflasyon karşısında ezilmemesi için çalışanın brüt ücretinden değil net eline geçen gelir üzerinden vergi dilimine tabi tutması gerekiyor. Haftaya asgari ücretle ilgili toplantılar yapılmaya başlanacak. Merkez Bankası Başkanı, ABD’de yaptığı açıklamada yüzde 30-35 oranından bahsetmişti. Şimdi yüzde 40-45’ler konuşuluyor. Bunların hepsi enflasyonu direkt etkileyecek rakamlar. Bir başka konu ise, aralık sonuna kadar asgari ücretteki belirsizlikten dolayı çalışanların emekli olup olmamakla ilgili çelişki içerisinde olması. Asgari ücretteki rakam düşük olursa, ocaktan önce emekli olanların daha yüksek maaş alacakları, ocaktan sonra emekli olan ise daha düşük emekli maaşı alacakları konusunda yapılan değerlendirmeler. Bunun için ücret politikasındaki vergi sisteminin yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. Ücretteki vergilendirme mutlaka enflasyona paralel vergi dilimleri artırılmalı. O zaman çalışanın eline ocaktaki aldığı maaş martta değişmeyecek, haziranda veya temmuzda değişecek” dedi.