Bestenigar KARA
Türkiye ve Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin bu yıl 6 milyar doları aşması bekleniyor. Japonya Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Başkanı Kazushige Nobutani, söz konusu tutarın, eylül ayında yeniden müzakereye başlama kararı alınan Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) ile daha da artacağını söyledi. EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan Nobutani “Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler oldukça istikrarlı, düzenli ve güçlü. EOA’nın ikili ticareti artıracağını fark ettik” diye konuştu.
Japonya ve denizaşırı ülkeler arasındaki karşılıklı yatırım ve ticareti teşvik etmek amacıyla 1958 yılında kurulan JETRO’nun İstanbul ofisinin 1963 yılında hizmete girdiğini hatırlatan Nobutani, iki ülke arasındaki ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkilerini sağlamlaştırmak adına çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, DEİK ve MÜSİAD ile işbirliği yürüttüklerini kaydeden Nobutani “MÜSİAD Temmuz ayında 50 firma ile birlikte Japonya’yı ziyaret etti. Tokyo’daki merkezimizde ortak bir etkinlik düzenleyerek iki ülke firmalarını bir araya getirdik. Bu şirketlerden bazıları hala görüşmelerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
JETRO, son olarak, 5 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirdiği Türkiye- Japonya İş Forumu ile iki ülkenin üst düzey yetkilileri, ekonomi kuruluşları ve iş dünyası temsilcilerini işbirliği imkânlarını ele almak üzere bir araya getirdi. Nobutani “Forum, JETRO olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin en güzel örneklerinden biri oldu. Türk iş dünyasını Japonya’ya davet etmek için bu tür etkinlikler ve diğer organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz” dedi.
Tekstil ve gıda ihracatı ticareti dengeleyebilir
TÜİK’e göre, Japonya ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 2022’de 5,3 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde Türkiye’nin Japonya’ya ihracatı 664,4 milyon dolar iken, Japonya’dan ithalatı 4,64 milyar doları buldu. Türkiye’nin ikili ticaretteki net ithalatçı konumuna değinen Nobutani, ülkenin gerçekleştireceği hazır giyim ile makarna ve zeytinyağı gibi gıda ürünleri ihracatının, ikili ticareti dengeleyeceğini belirterek “Japon halkı Türk ürünlerinin kalitesinin farkında” diye konuştu. EOA’nın ikili ülke arasındaki iş fırsatlarını artıracağının altını çizen Nobutani, yüksek teknoloji, dizi sektörü, kadınlara hitap eden ürünler, sismik izolasyon teknolojileri, dijital ekonomi, akıllı şehirler, termal enerji, elektrikli araçlar ve alternatif enerji teknolojilerinin iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak potansiyel alanlar olduğunu vurguladı.
“Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’ya açılan kapı”
Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, Türkiye’yi, Avrupa ve Ortadoğu’ya açılan bir kapı olarak görüyor. “Türkiye teknolojisi, güçlü sanayi altyapısı, genç nüfusu ile çalışkan ve mütevazı bir halka sahip. Ayrıca, düzenlemeler ve gümrük tarifeleri olmaksızın Avrupa pazarına coğrafi olarak yakın” diyen JETRO Başkanı Kazushige Nobutani, bu unsurların Türkiye’yi cazip kıldığını söyledi. Nobutani, makine, ekipman, otomotiv, finans, gıda ve hizmet sanayinde faaliyet gösteren 280 Japonya merkezli firmanın Türkiye’de yatırımının bulunduğunu belirtti.