İZMİR / EKONOMİ
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen “2025 Yılında Küresel Gelişmeler ve Türkiye’nin Dış Politika Gündemi” başlıklı toplantıda, uluslararası ticaret ve dış politikada öngörülen gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkileri alındı. Toplantıda ABD Başkanı Trump sonrası dünya ekonomisi ve siyasetiyle ilgili öngörülerini ESİAD üyeleriyle paylaşan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Direktörü Ülgen, mevcut konjonktürde Türkiye’nin Avrupa’nın zayıflayan kaslarına ilaç olabileceğini, AB ile ilişkilerini güçlendirerek, kendine daha güçlü bir yer edinebileceğini dile getirdi.
Trump’ın, Çin’i ABD’nin en büyük stratejik rakibi olarak gördüğünü ve bu doğrultuda sert ekonomik tedbirler alacağını ifade eden Ülgen, “ABD’de çok daha aktif, çok daha müdahaleci, uluslararası kuralları bir yana koyan bir sanayi politikası ile karşılaşacağız. Bu yaklaşım ister istemez bir ticaret savaşını gündeme getirecek. Özellikle bizim ihracat ilişkimizin olduğu pazarlarda Çin’in çok daha şiddetli rekabeti ile karşılaşacağız. Amerika’nın getireceği yüksek gümrük tarifeleri özünde Türkiye için dezavantajlı görünüyor ama avantajlı yanı da olabilir. Eğer Amerika’nın Çin’e uyguladığı tarife Türk üreticisinden yüksek olursa, önemli bir maliyet avantajı elde etmiş oluruz” dedi.
AB’nin de Çin’in ithalat baskısına karşı kendi gümrük duvarlarını arttıracağını belirten Ülgen, “Bu ortamda, AB zayıflayan ekonomisiyle, zayıflayan ittifak bağlarıyla Çin’e karşı kendi ekonomik güvenliğini nasıl sağlayacak? Bu, bence bizim için çok büyük bir fırsat. Çünkü Türkiye-AB ilişkisi siyaseten tıkandı. Avrupa’da şu anda hiç kimse Türkiye genişlemesini konuşmuyor. O nedenle, AB ile yeni bir dinamik üzerinden bir ilişki kurmamız lazım. AB’nin zayıflayan birçok kasına Türkiye’nin bir tedavi, bir ilaç olması çok gerçekçi. Özellikle Trump döneminde, Eğer kartlarımızı doğru oynarsak, AB’nin çok daha duyarlı olacağı bir açılım bu” diye konuştu.
Sibel Zorlu: Önümüzdeki süreçte çok sayıda belirsizlik mevcut
ABD Başkanı Trump’ın dış politika yaklaşımının uluslararası statükoyu sarsabilecek etkiler yaratabileceğini vurgulayan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ise “Trump’ın Kanada’yı, Grönland’ı ve Panama Kanalı’nı ABD’ye dahil etme, Meksika Körfezi’ni ABD Körfezi’ne dönüştürme ve başta Çin olmak üzere üçüncü ülkelere yüksek vergiler uygulama gibi açıklamaları küresel ticaret ve siyasi dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. Önümüzdeki dönemde küresel düzeyde pek çok soru ve belirsizlik mevcut” dedi.