Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün geçen yıl 2023'e göre yüzde 39 büyüyerek 32.7 trilyon liralık hacme ulaştığını belirterek, "Sektörün 2025 yılında yüzde 30 civarında büyümesini öngörüyoruz" dedi.
Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre Alpaslan Çakar, gelişmekte olan ülkelerden paranın ABD tarafına aktığını belirterek “Biz daha korunaklı yapıdayız. Merkez Bankası'nın rezerv yapısı çok iyi. Cari açık azaldı. Merkez Bankamızın bundan sonraki faiz kararlarını veya kararlarını şekillendirirken dezenflasyonist eğilimin ve veri setinin temel belirleyici olacağını düşünüyorum" dedi.
Çakar, bankacılık sektörünün kredi büyümesinin geçen yıl yüzde 38 olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi: "16 trilyon liralık bir kredi hacmine ulaştık. Önümüzdeki süreç itibarıyla NPL konusunda bankacılık sektörünün çok pozitif gittiğini söyleyebilirim. Sermaye yeterlilik rasyosu olarak yüzde 18'ler civarında sektörün ortalaması var. Türk bankacılık sektörünün karlılığı 659 milyar liraya ulaştı. Bilançolarımızda TL'nin payı yüzde 60'a çıktı. KKM dahil edildiğinde yüzde 65 oluyor. Yabancı para cinsinden mevduatın payı yüzde 35'e düştü.”
Bankacılık sektörünün karlılığının çok eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Çakar, “Öz kaynak karlılığımız yüzde 27 olarak şekillendi. Aktif karlılığımız ise yüzde 2,4. Sermaye yapısına bakıldığında İstanbul Sanayi Odası'ndaki ilk 500 firmanın son 5 yıldaki öz kaynak karlılık ortalaması yüzde 37'dir. Ama Türk bankacılık sektörünün (son 5 yıldaki ortalama) öz kaynak karlılığı yüzde 22'dir. Dolayısıyla bu ekosistemin bir parçası olarak öz kaynak yapımızı koruyacak şekilde, enflasyonun da yüzde 44 olduğu bir ortamda geçen yıl yüzde 27, son 5 yıl ortalamasında da yüzde 22'lik bir öz kaynak karlılığıyla çalışıyoruz" diye konuştu.
Yabancı para kredilerde yüzde 10 büyüme
Çakar, bankacılık sektörünün 2025 yılında yüzde 30 civarında büyümesini öngördüklerini belirterek, "TL kredilerde yüzde 30, yabancı para kredilerde yüzde 10 civarında büyüyebileceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısı itibarıyla özellikle net faiz marjında biraz daha pozitif gelişmeler olacaktır. Net faiz marjı daha iyi olacaktır" dedi. Alpaslan Çakar, Ziraat Bankası olarak selektif alanlarda, ihracat ve tarım kredilerinde, esnafa verilen kredilerde, yani yatırım teşvik belgeli yatırım kredilerinde ve kamuya verilen kredilerde herhangi bir sınır olmadığını söyledi.
Çakar, kredi bütçesi ve fizibilitesi uygun herkesin bankasından krediye ulaşabildiğini kaydederek, "Yüzde 38'lik büyüme ve bu selektif kredi marjları dikkate alındığında 'finansmana erişilemiyor' demek çok doğru olmayacaktır. Ama bu çerçevede ve kural seti içerisinde müşterimizi finanse etmeye devam edeceğiz. Tabii faiz oranlarının düşmesiyle finansman maliyetleri düşecek. Bu da firmalarımızın bilançolarına daha pozitif yansıyacaktır” dedi.
Çakar, halihazırda konut kredi kampanyasına ilişkin bir çalışmalarının olmadığını bildirdi. "Tarımda finansmana erişim noktasında asla bir sorun söz konusu değildir" diyen Çakar, bu alanda takibe düşen kredi oranının yüzde 1'in altına olduğunu bildirdi.
■ Suriye için kamu otoritesi ile yakın iletişimdeyiz
Çakar, Ziraat Bankası'nın 20 ülkede 127 noktada hizmet birimi bulunduğunu belirterek “Cezayir'de şube açtık, BAE ve Mısır'da temsilcilikler açtık. Romanya'da banka kurma müracaatımız var. Arnavutluk'ta şube açma müracaatımız var. Nahçıvan'da şube açtık. Suriye'de yeni şube açılmasına ilişkin kamu otoritesi ile yakın iletişim halindeyiz. Oradaki süreci yakından takip ediyoruz. Biz hazırız. Belli bir koordinasyon içerisinde hareket etmek lazım. O koordinasyon çerçevesinde bize bir ödev düşerse, ki düşeceğini öngörüyorum, bir banka kurmak şeklinde de olabilir, orada biz konumlanacağız” dedi.
■ ‘Ziraat Bankası Türkiye’nin en dijital bankasıdır’
Alpaslan Çakar, Ziraat Mobil aplikasyonunu aktif olarak 23 milyon müşterinin kullandığını belirterek, “Ziraat Bankası bugün Türkiye’nin en dijital bankasıdır. Türkiye’de mobilde gerçekleştirilen işlemlerin 5’te biri Ziraat Bankası mobil aplikasyonu üzerinden gerçekleştiriliyor. Hem kullanıcı dostu hem ergonomik hem de güvenli. Türkiye’nin en çok dijital müşteriye sahip bankasıyız” dedi.
Çakar, “Ziraat Dinamik ismiyle bir dijital banka kurduk. Ayrıca ve Ziraat Pay ismiyle ödeme şirketi kurduk. Artık insanlar şubelerde zaman geçirmek istemiyor, şubeye hiç uğramıyor. O nedenle dijitalizasyonu çok önemsiyoruz. Yani dijitalizasyonu ihmal etmenin, matbaayı ihmal etmek, ıskalamak anlamına geldiğini görüyoruz” diye konuştu.