MARUF BUZCUGİL/JAPONYA
Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025’e Türkiye "Medeniyetlerin Altın Çağı" temasıyla katılacak. Hem EXPO’ya katılım hem de ikili temaslarda bulunmak üzere Osaka’ya giden Ticaret Bakanı Ömer Bolat Ticaret, Ulaştırma ve Tarım Bakanları ile görüşecek. Bakan Bolat’ın gündeminde 2015 yılında başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na hız kazandırmak da yer alıyor.
Ticaret Bakanı Bolat’ın özel sektör ile birlikte Japonya’ya gerçekleştireceği ziyaretin, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101’nci yıldönümüne denk geliyor.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ziyaretin sembolik değerinin ötesinde, küresel ölçekte değişen ekonomik dengeler ışığında sürdürülebilir ortaklığın gerekliliğini ortaya koyacağı bildirildi.
Ziyaretin ilk günü olan 23 Nisan’da Ticaret Bakanı Ömer Bolat, EXPO 2025 Osaka kapsamında Türkiye Pavilyonu’nun resmi açılış törenine katılacak.
2025 Osaka EXPO’ya ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla katılan Türkiye’nin 900 metrekarelik pavilyonunda, Anadolu’nun kültürel mirası ve Türkiye’nin geleceğe dönük vizyonu bir araya getiriliyor. EXPO’daki resmi Türkiye Günü ise 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile aynı gün kutlanacak.
Bakan Bolat ziyaretin ikinci gününde ekonomik ilişkilere yönelik temaslarda bulunacak. Japonya’nın Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı ve Tarım Bakanı ile görüşecek olan Ömer Bolat, Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa toplantısına katılacak, ardından Japonya Ticareti Geliştirme Kurumu (JETRO) ile bir araya gelecek.
İkili ticaretteki yapısal dengesizliğin giderilmesi
Bakanlık açıklamasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5.4 milyar dolar olduğu, Türkiye’nin ihracatının 718 milyon dolar seviyesinde bulunduğu belirtilerek, ticarette yapısal bir dengesizlik bulunduğuna işaret edildi.
Ömer Bolat’ın ziyaretinde, bu dengesizliğin giderilmesi için 2014’te başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerine ivme kazandırılması da öncelik taşıyor.
Açıklamaya göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 275’in üzerinde Japon firmasının toplam yatırımı 3,1 milyar doların üzerinde. Bakan Bolat’ın Türkiye’nin Japon sermayesi için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekerek, Japon iş çevrelerine; imalat sanayi, yeşil enerji, elektrikli araçlar, dijital ekonomi, akıllı şehirler, finansal teknolojiler ile sağlık ve tarım teknolojileri gibi öncelikli sektörlerde stratejik yatırımlar için çağrıda bulunacağı bildiriliyor.