FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 2024 yılı ihracat rakamları ile 2025 yılı hedeflerini anlattı. BAİB olarak 2024 yılında 18 ülkeye ticaret ve alım heyetleri düzenlediklerini, yurtdışı fuarlara katılarak Türün ürünlerini tanıttıklarını belirten Çavuşoğlu, bir yıl içinde 206 bin kilometre yok kat ederek dünyanın etrafını 5 kez dolaştıklarını söyledi.
Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 2024 yılında yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 1,28 düşüş göstererek 2 milyar 638 milyon 365 bin dolar gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, 2025 yılının daha da olumsuz geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi. İhracatta girdi maliyetlerinin artması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığına, enflasyon artışları ile döviz kuru arasındaki makasın her geçen gün açıldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “İhracatçılar, döviz kurunun baskılanması ve maliyet artışları nedeniyle yurtdışı pazarlarda rekabette zorlanıyor. 2023’de 2 bin 696 olan ihracatçı sayımız 2024’de 2 bin 599’a düştü. Bu bizim için hiç de olumlu bir durum değil. İhracatçı sayımızı artırmalıyız. 2025 yılında öncelikli hedefimiz mevcut ihracat rakamını korumak devamında da ihracatımızı artırmaktır. Ancak, koşullar zorlaşıyor. Döviz kurları ve maliyet artışları nedeniyle rekabet şansımızı kaybediyoruz. Bazı pazarları kaybettik. Birçok firmamız ve sektör yurtdışına göç ediyor. 2025 zor bir yıl olacak. Bu zorluğu elbirliği ile aşmamız gerekiyor. İhracatçıya destek verilmeli. Önlem alınmaz ise ihracatta daha ağır kayıplar yaşanabilir. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Ama çok hızlı önlemler alınmalı.” şeklinde konuştu.
“Reel sektöre ilk hasarın faturası konkordatodan kesildi”
Döviz kurunun 45-50 TL bandında olmasını beklediklerini anlatan Çavuşoğlu, konkordato ilan eden firma sayısının da arttığına dikkat çekti. Geçen yıl finansmana erişim, üretimde daralma ve rekabetçilik kaybı nedeniyle 2024’ü geride bırakan reel sektöre ilk hasarın faturasının konkordatolardan kesildiğini söyleye Çavuşoğlu, devamında şunları kaydetti: “2024’ün tamamında mahkemelere 1723 konkordato başvurusu yapılırken, iflas kararı verilen firma sayısı 132 oldu. Konkordato ilan edilen firmalardan 220’si Antalya ve Isparta bölgesinden. Isparta’da ise 2024’de geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı ise 57 oldu. Bu arada konkordato süreci, kesin mühlet kararı verildikten sonra ortalama 3 yıl kadar sürebiliyor. Tasdik kararı ortalaması 700 gün, iflas kararı ortalaması da 423 gün… Dolasıyla geçen yıl verilen 132 iflas kararı aslında 1,5-2 yıl önce başvurusu kabul edilmiş konkordato dosyalarından oluşuyor.”
Domino etkisi yapacak
Konkordato sürecinde bu firmalara tedarik sağlayanların da güvence altına alınması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Konkordato sürecinde en büyük sorun alacaklı firmalar. Bu alacaklı firmalar da korunmalı. Eğer önlem alınmaz ise alacaklı firmalar da çok zor duruma düşecek. Yani domino etkisi yaratacak. Domino etkisi azaltılmalı, firmalara destek sağlanmalı.” dedi.