Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) düzenlediği Mersin Ekonomi Zirvesi’nde, ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeler masaya yatırıldı. İş dünyasına gelecek yıldaki beklentilerin aktarıldığı etkinliğin moderatörlüğünü Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Esen yaparken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu zirvenin konuşmacıları arasında yer aldı.
2018’den bu yana yaşananlar sonrası Türkiye ve dünya ekonomisinin geldiği noktayı özetleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, yüksek enflasyon mücadelesinin Türkiye adına faiz artırımlarıyla tek başına mümkün olamayacağını söyledi. Üretime geçerek katma değer oluşturmanında bir anda gerçekleşmeyeceğine dikkat çeken Yazgan, “Yüksek teknolojiye geçip verimi artıralım deseniz, hemen yüksek teknolojiye geçemiyorsunuz. Bu nedenle doğru politikalar koyup sabretmeyi bilmeliyiz. Önce sabredip bir bedel ödenecek, sonra iş yoluna konur. Bedel ödenmeden düze çıkılamayacağını kabul edemiyoruz” diye konuştu.
“Acı reçete olması kaçınılmaz”
Piyasada istikrar için ciddi para politikalarının uygulanması gerektiğini belirten Yazgan, “Seçimden sonra sıkılaşmanın artacağını öngörüyorum. 2024’te dışarıdan para almaya devam etmeye mecburuz. Para gelmezse kolay kolay sorun çözülmez” dedi. Yüksek enflasyonun reel sonuçlarının şirketlerin büyük bölümü ve halk tarafından tam fark edilemediğini ifade eden Yazgan, önce enflasyonun düşürülmesi gerektiğine işaret etti. Enflasyonun, dünyanın hiçbir yerinde para arzı artırılarak düşürülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ege Yazgan, “Para basıp üretimi hareketlendiremeyiz. Enflasyon talep fazlası göstergesidir. Kolaya kaçıp faiz düşürerek de enflasyon düşmez. Faiz düşüyor, insanlar krediye ulaşıyor, üretim yapmak yerine araba, ev almayı tercih ediyor. Fiyatlar yine artıyor. Ciddi para politikaları uygulamalısınız. Seçimden sonra sıkılaşmanın artacağını öngörüyorum ama Türkiye’yi resesyona götürmeyelim de isteniyor. Bazı verimsiz firmalar ortadan kalkmadan sonuç olmaz. Acı reçete olması kaçınılmaz. 2024’te dışarıdan para almaya devam etmeye mecburuz. Para gelmezse kolay kolay sorun çözülmez. Esas olarak sorunu kolay yoldan para ile değil üretim ve verimi artırarak çözmeye odaklanmalıyız ki bu da sabır istiyor” ifadelerini kullandı.