“Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek” temalı G20 Liderler Zirvesi, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde başladı. Liderler zirvede Gazze ve Lübnan’da “kapsamlı” ateşkes çağrısında bulunurken, iklim değişikliği, yoksulluğun azaltılması ve ultra zenginlerin vergilendirilmesi konularında da işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı. Ev sahibi Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, zirvenin ilk oturumu olan “Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele” oturumunun açılış konuşmasında açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele için eylem çağrısında bulundu.
Lula aşırı yoksulluk ve açlığı zirvenin odak noktası haline getirirken, grubun sonuç bildirgesinde “ultra yüksek net değere sahip bireylerin” etkin bir şekilde vergilendirilmesi konusunda işbirliği yapılması onaylandı. Bankalar ve büyük hayır kurumları tarafından da desteklenen Küresel Açlık ve Yoksullukla Mücadele İttifakı’na 81 ülke imza atarken bu ülkeler arasında 19 G20 ülkesinden 18’i de yer aldı. Arjantin, bu ittifaka destek vermeyen tek G20 ülkesi oldu.
Küresel gerilimlerin arttığı ve ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ocak ayında Beyaz Saray’a geri döneceği bir ortamda liderler endişe verici konularda çok tarafl ı fikir birliği sağlamaya çalışırken, iki günlük zirvenin ilk gününde Washington’un Kiev’e ABD tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurması için yeşil ışık yakmasının ardından Ukrayna gündeme damgasını vurdu. Sonuç bildirgesinde G20 liderleri Ukrayna konusunda dar bir uzlaşı sağlayarak “kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimleri” memnuniyetle karşılarken “toprak elde etmek için güç kullanma tehdidini ya da kullanımını” bir kez daha kınadı.
Ancak Rusya’nın saldırganlığından hiç söz edilmedi. Tutuklama emri nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin toplantıya katılmazken, onu Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil etti. G20 liderleri ayrıca Hamas’ın elindeki tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasını öngören “kapsamlı” bir ateşkes çağrısında bulundu.
Diğer taraftan Lübnan’ı İsrail’den ve işgal altındaki Golan Tepeleri’nden ayıran bir sınır çizgisi olan Mavi Hattın her iki tarafındaki vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak bir ateşkes çağrısında bulunuldu. Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Gazze’de kıtlık riskinin felaket boyutuna ulaştığını vurgulayarak derhal ve kalıcı ateşkes çağrısını yineledi.