ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump, seçim kampanyası sürecinde teknoloji sektörüne yönelik dikkat çekici eleştirilerde bulundu. Büyük teknoloji şirketleri, özellikle iş gücü, ticaret politikaları ve vergi reformlarına ilişkin eleştirilerle sık sık gündeme geldi. Trump 2020 seçimlerini kaybetmesinin ardından Facebook, Twitter ve Google'ın yanı sıra bu şirketlerin CEO'larına da toplu davalar açmıştı. Her üç şirket de 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'nda yaşanan ayaklanmaların ardından Trump'ın hesaplarını platformlardan kaldırmıştı.
Antitröst birimin başına Slater geldi
Bu ayın başında antitröst uygulamalarından çekinmeyeceğinin sinyallerini veren Trump, ilk döneminde Trump'a teknoloji politikaları konusunda danışmanlık yapan Gail Slater'ı Adalet Bakanlığı'nın antitröst biriminin başına getirdi. Teknoloji şirketlerini sert bir dille eleştiren Trump, Truth Social'da Slater'ın adaylığını duyurduğu yazısında, “Büyük Teknoloji, en yenilikçi sektörümüzde rekabeti boğarak ve hepimizin bildiği gibi, pazar gücünü kullanarak pek çok Amerikalının ve Küçük Teknoloji'nin haklarını çiğneyerek yıllarca çılgınca koştu. İlk dönemimde bu ihlallerle mücadele etmekten gurur duydum ve Adalet Bakanlığımızın antitröst ekibi Gail'in liderliğinde bu çalışmalara devam edecek” ifadelerini kullandı.
Trump'ın Amazon ve Meta ile mücadelesi
Trump'ın geçmişteki en düşmanca sözlerinden bazıları Amazon ve Meta'ya yönelikti. Trump ilk döneminde Bezos'a ve şirketleri Amazon ve Washington Post'a defalarca saldırarak onları vergi kaçırmakla ya da “yalan haber” yayınlamakla suçladı. Trump ayrıca, müşterilere paketleri teslim etmek için ABD Posta Servisi'ni kullanması nedeniyle Amazon'u defalarca suçladı ve şirketin postanenin bütçe sorunlarına katkıda bulunduğunu iddia etti. Düşmanlık her iki tarafa da yöneldi. Amazon 2019 yılında, o zamanki adı JEDI olan milyarlarca dolarlık Savunma Bakanlığı sözleşmesini kaybetmesinden Trump'ın şirkete yönelik “perde arkası saldırılarını” sorumlu tuttu. Bezos 2016 seçimlerinden önce de Trump'ın davranışlarını eleştirmiş ve bunun “demokrasimizi aşındırdığını” söylemişti. The New York Times'ın 4 Aralık'taki DealBook Zirvesi'nde Bezos, gelecek yönetimde daha dostane bir düzenleyici ortam beklediğini söyledi.
■ Milyon dolarlık bağış zinciri
Şimdi ise Trump ve müttefikleri tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan birçok teknoloji lideri bu eleştirileri yumuşatmak amacıyla Trump yönetimiyle ilişkileri geliştirmeye çalışıyor. Trump’ın Elon Musk ile kurduğu yakınlık, teknoloji sektörünün geri kalanının göze girmeye hevesli olmasına neden oluyor. Apple CEO'su Tim Cook, Microsoft CEO'su Satya Nadella, Google CEO'su Sundar Pichai ve diğerleri kasım ayındaki zaferinin ardından Trump'ı kamuoyu önünde tebrik etti.
Zuckerberg'in Trump'la Mar-a-Lago’da özel olarak yemek yemesinden haftalar sonra, Meta'nın açılış törenine 1 milyon dolar bağışladığını doğrulandı. The Wall Street Journal'ın haberine göre Amazon da 1 milyon dolar bağış yapmayı planlıyor. OpenAI CEO’su Sam Altman ise, “Başkan Trump ülkemizi yapay zeka çağına taşıyacak ve Amerika'nın önde kalmasını sağlama çabalarını desteklemeye hevesliyim” dedi. Şirket, Altman'ın fona 1 milyon dolarlık kişisel bir bağış yapmayı planladığını doğruladı.