Mehmet KAYA
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yıllık Sözleşme ve Tavsiye Kararlarının Uygulanmasına ilişkin Uzmanlar Komitesi (CEACR) raporunda Türkiye’ye eleştirilerini sürdürdü. Sendikaların başvuruları nedeniyle yapılan değerlendirmeler sonucunda ciddi çalışma hakkı ve diyalog ihlalleri tespit edildiği ve bunların devam ettiği belirtilen raporda, üçlü diyalog kararlarının yeterince hayata geçmediği belirtildi. Raporda, sendikalılık nedeniyle işten çıkarılma, sendika faaliyetleri konusunda hükümetin hak ihlallerinin üzerine yeterince gitmediği de raporda yer aldı.
İddialara yanıt verilmesi uyarısı yapıldı
Raporun örgütlenme özgürlüğü bölümünde, sivil haklara yönelik kullanımlarda kısıtların sürdüğü, sendikacılar hakkındaki kovuşturma ve tutuklamalara yönelik yapılan daha önceki eleştiriler tekrarlandı ve ayrı bunlara yanıt verilmemesi de şiddetle eleştirildi. Tutuklamalardan bazıları kınandı. Bölümde, iddialara yanıt verilmesi uyarısı tekrarlandı. Raporda ayrıca, çeşitli sözleşmeler ile çalışan kamu çalışanları, cezaevi personeli, hakimler vb. çalışma gruplarındaki kişilerin sendikalara üyeliğinin kısıtlanmasına yönelik düzenlemeler de eleştiri konusu yapıldı.
ILO komitesi, grev erteleme ve yasaklama yönündeki kararların çoğunun dayanaksız olarak alındığına yönelik eleştiri de yaparak, bu türden kararlar konusunda ILO sözleşmelerinin tam olarak uygulanması uyarısında bulunuldu. Ayrıca, özellikle özel sektörde sendikal örgütlenme karşı hareketleri kısıtlayıcı yasal düzenlemeler yapılması da tavsiye edildi.
Yüksek mahkemelerin üye atamasında hükümet ağırlığı
Türkiye’de sendikal örgütlenme ve diğer iş uyuşmazlıklarında uzun yargı süreçlerinin örgütlenmeyi engelleyici bir hal oluşturduğu, işçi sendikaların başvuruları üzerine bu süreçlerin kolaylaştırılması yönünde hükümete uyarıda bulunulduğu da raporda yer aldı.
Raporda, hakem kurullarının oluşturulması ile hükümetin işveren olduğu uyuşmazlıklarda, yüksek mahkemelerin üye atamasındaki hükümet ağırlığının sorun oluşturduğu eleştirisini yaparak, bu konuda sosyal taraflarla istişare içinde daha adil bir yapılanma ve üyelik yapısı oluşturulması tavsiye edildi.