Küçük yaştan beri iş insanı olmayı hayal eden ve bunu başaran Tepar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Tepe, şu anda Türkiye’nin önde gelen iş dünyası örgütlerinde aktif rol alarak bir yandan Türk sanayisinin ilerlemesi için mesai harcıyor, diğer yandan da genç kadınlara başarılı bir rol model olarak dikkat çekiyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyeliği görevinin yanı sıra aynı zamanda İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği’nde (İTHİB) yönetim kurulu üyeliği görevini de yürüten Tepe, iş dünyasında kadınların konumu ile ilgili görüşlerini EKONOMİ ile paylaştı.
İnsan kendini yeterli bilgi ve tecrübe ile yetiştirdiği takdirde iş dünyasının da kadın-erkek ayrımı yapmadığını söyleyen Tepe, “Hatta her şeye hakimseniz kadın olmanız çok büyük avantaj” dedi. İş dünyasında bilgi ve konuya hakimiyetin yanında kendine güvenin de önemli olduğunu vurgulayan Tepe, “Ben bunu yapabilirim, dediğiniz zaman pozitif anlamda ayrışıyorsunuz” diye konuştu.
“Evimin ‘prenses kızı’ değildim”
Anadolu’da yetişmenin da önemine vurgu yaşan Tepe, “Anadolu’da yetişen bir kadın olarak hayata biraz daha hazır geliyorsunuz. ‘Prenses kız’ olarak yetişmedim. 8 yaşından itibaren ailemde bana da sorumluluklar verildi. 6 kız ve bir erkek, 7 kardeşin olduğu bir ailede büyüdüm. Orada da hepimize çok fazla iş düşüyordu. Dolayısıyla küçük yaşta sorumluluk almayı öğrendim. Köyümüzde üniversite okuyan ilk kız çocuklarından biriydim. Köyden çıkabilmek için de çok büyük çaba sarf ettim” diyerek yaşamının erken yıllarından itibaren verdiği mücadeleyi anlattı. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu olan Tepe, henüz 9-10 yaşlarındayken bir iş kadını olmayı hedefl ediğini söylerken, hikayeye baktığınız zaman her şeyin kişinin kendisinde bittiğini görüyorsunuz. Benim hayat hikayemde bu vardı ve bunu yaşadım. Asla ayrımcılığa maruz kalmadım” dedi.
“Kadınların istemesi çok önemli”
İş dünyasının kadınlara çok fazla ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Tepe, iş dünyasındaki pozisyonlar bir piramit olarak düşünüldüğünde yukarı çıkmanın herkes için çok zor olduğunu savundu. Görev aldığı STK’lardaki ilk kadın üyelerden olduğunu aktaran Tepe, “İTHİB’de 3 dönemdir yönetim kurulu üyeliği görevinde yer alıyorum. 70’inci yılını kutlayan İSO’da bugüne kadar yönetim kurulunda sayman üye olan tek kadın benim. Diğer sanayi odalarında da benimle birlikte 3 sayman üye olduğunu öğrendim. Sayımız arttıkça mutlu oluyorum. Sanayi odalarında kadın başkanlarımız da var ama sayısı az. Çünkü o yola giren kadın sayısı az. Oradaki yarışta erkekler çok fazla ve o yarışta çok daha fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Bu, kadın ya da erkek olmakla ilgili değil bence. Oralarda kadınların daha fazla olması için kadınların da bunu istemesi lazım. Olay kadınlarda bitiyor” diye konuştu.
Kadınlar her işletmede %50 yer bulmalı
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatında yüzde 20, şirket yönetim kurullarında ise çok daha düşük oranlarda yer bulduğunu vurgulayan Sultan Tepe, “Yaklaşık 15 yıldır kadının ekonomide daha fazla yer alması için çalışıyorum. İyi eğitim almış donanımlı bir kadının en az erkekler kadar başarılı olacağına inanıyorum ve kadınların işletmelerde mümkünse yüzde 50 oranında yer alması gerektiğini düşünüyorum.”
“Kadınların yönettiği şirketler daha karlı”
Kadınların STK ve şirket yönetim kurullarında yer almasının önemine işaret eden Sultan Tepe, “Çünkü kadınların yönettiği bir dünyanın çok daha adil olacağına inanıyorum. Kadınlar doğaları gereği her olaya 360 derece bakma yeteneğine sahip. Bu da dengeler için çok gerekli. Zaten araştırmalar net olarak gösterdi ki yönetiminde kadınların olduğu şirketlerin kar oranları daha yüksek” diye konuştu.