Bursa Tofaş fabrikasında üretilen Doblo’nun İspanya’ya transfer kararının ardından şirketin geleceğine yönelik beklenen açıklama geldi. Koç Holding ve Stellantis, müşterilere ve iş ortaklarına sınıfının en iyisi ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde sunulması, Türkiye’deki operasyon potansiyelinin artırılması amacıyla mevcut girişimlerini daha da genişletme ve büyütme kararı aldıklarını açıkladı. Bu kapsamda, Tofaş, Stellantis Türkiye dağıtım şirketi Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin sermayesinin tamamını satın alacak. Stellantis Otomotiv’in devir bedeli 400 milyon Euro olarak açıklandı. Türkiye’de dağıtılan tüm Stellantis markalarınin satış ve servis hizmeti Tofaş tarafından verilecek.
Koç Holding’den anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada; “Türkiye’deki tüm faaliyetlerin iki güçlü hissedarın desteğiyle tek bir çatı altında toplanması, dünya çapında ticari faaliyetlerde, üretimde ve Ar-Ge’de benzeri görülmemiş sinerjilere izin verirken, Türk tüketicisine daha geniş ve verimli ürün ve hizmetler sunmanın da yolunu açacaktır. Tofaş’ın potansiyelini daha da ileriye taşımak için yeni iş fırsatları da ufukta belirmektedir” denildi.
Çakıroğlu: “Zor dönemin atlatılmasına yardımcı olacak”
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Türkiye’nin deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı bu zor günlerde Türkiye’ye yapılacak yatırımların büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Çakıroğlu, “Ülkemize yapılacak yatırımların büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu stratejik yatırım; üretim hacmi, ihracat performansı ve Ar-Ge yetkinlikleri ile şirketimiz Tofaş’ı otomotiv sektöründe çok daha önemli bir noktaya taşıyor. Türkiye otomotiv sektöründe lider konumundaki Tofaş, bu yeni yatırım ile hedeflerini büyütüyor ve iddiasını güçlendiriyor. Böyle zor bir süreçte gerçekleşen bu umut verici anlaşma topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancını da bir kez daha teyit ediyor. Ortaya çıkacak katma değer ile ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünün artmasına hizmet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.
Eroldu: “Yeni iş alanlarına girebileceğiz”
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu da sosyal medya hesapları üzerinden anlaşmaya yönelik şu açıklamayı yaptı: “Alınan bu kararlar, şirketimizin olduğu kadar, ülkemiz için de değerli adımlar. Yeni ürün yatırımlarıyla, ülkemiz ekonomisine, sanayisine olan katkımızı artırarak sürdüreceğiz. Türkiye’nin lider otomotiv şirketi olarak; pazardaki varlığımız, portföyümüze katılan önemli markalarla birlikte daha da güçlenecek. Yeni yapı ile önemli seviyede sinerji ve yeni iş alanlarına güçlü bir şekilde girme fırsatları elde etmeyi ve müşterilerimize yarattığımız değeri artırmayı hedefliyoruz.”
EKONOMİ gazetesinin edindiği bilgiye göre Eroldu, tüm tedarikçilerine ve iş ortaklarına da gelişmeye ilişkin bilgi maili gönderdi ve işbirliğinin tüm paydaşlara hayırlı olmasını diledi. Görüştüğümüz bazı tedarikçiler, yapılan açıklamaların sanayide büyük moral yarattığını ifade etti.
Taveres: Türkiye 2030 stratejisinde kritik rol oynuyor
Stellantis CEO’su Carlos Tavares “Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da lider pazar payına ulaşmaya çalışırken, uzun vadeli stratejik planımız olan Dare Forward 2030’da kritik bir rol oynuyor” dedi. “Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak, değeri artıracak ve tüm segmentlerdeki Stellantis markaları için pazar potansiyelini büyütecektir. Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Tofaş ortak girişimimiz, önemli üretim ve Ar-Ge merkezlerimizden biridir. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu mevcut acı verici süreçte, sürdürülebilir bir geleceği umutla ve dayanıklıkla yeniden inşa etme kapasitesini dünyaya gösteren bir ülkede liderlik rolümüzü 50 yılı aşkın geçmişimizin ötesine taşıyacağı için bu anlaşma üzerinde çalışan ekiplere en içten teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.
Yeni dönemde Tofaş
• Stellantis, 2025 yılı başından itibaren üretime başlama hedefiyle 5 marka için planlanan hem orta boy hafif ticari araç hem de binek otomobil versiyonlarında “K0” modelinin üretimini Tofaş’a tahsis edecek.
• Mevcut Doblo üretiminin, Temmuz 2023’te “K0” modelinin üretim bantlarında çalışmalar başlayıncaya kadar devam etmesi planlanıyor.
• Mevcut Fiat Egea/Tipo projesi 2025 yılı sonuna kadar uzatıldı.
“Sanayiciye büyük moral oldu”
Doblo yatırımının İspanya’ya kaydırılacağının açıklanması özellikle sanayi çevrelerinde endişe yaratmıştı. Sanayiciler kapasitesi boşalacak olan Tofaş fabrikasının geleceğine yönelik iyi haberler bekliyordu. Koç ve Stellantis’in yeni yatırımlara yönelik açıklaması sektörde memnuniyetle karşıladı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, EKONOMİ gazetesine yaptığı açıklamada şu görüşleri paylaştı: “Tofaş Stellantis anlaşması sektörümüzde büyük bir heyecan yarattı. Ülkemize, sektöre ve Tofaş Ailesine hayırlı olsun. İhracatımıza da güç katacak bir anlaşma olduğunu düşünüyorum” dedi.
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam konuyla ilgili, “Ülkemiz ekonomisinin ve mobilite ekosisteminin en önemli kalelerinden Tofaş’ta mevcut yapının ortaklar arasındaki iş birliğinin genişletilerek korunması beklediğimiz iyi haberdir. Bundan sonra biz tedarikçiler dahil tüm paydaşların tüm kaynakları ile gündemin birinci maddesi olan teknolojik dönüşüme yoğunlaşmalıyız” yorumunu yaptı.
kutukuku
Borsa İstanbul’da Tofaş hisseleri hızlı yükselişte
Tofaş-Stellantis anlaşması Borsa İstanbul’da işlem gören otomotiv hisselerine de hareket getirdi. Anlaşmaya göre ilk aşamada kasasından 400 milyon Euro (bugünkü kurla 8 milyar TL) para çıkacak olmasına rağmen Tofaş Otomobil Fabrikaları’nın hisseleri şirketin Türkiye pazarında alacağı dominant konum nedeniyle 194.30 TL’lik tavan fiyatlara yakın (194 TL) bir açılış yaptı. Ardından gelen kar satışlarıyla hisseler yüzde 7’ye yakın değer kazancıyla işlemlere devam etti.
Koç Grubu’nun bazı segmentlerde Tofaş’a ihracat pazarlarında rakip olacak kardeşi şirketi Ford Otosan nispeten sakin bir seyirle hafif artıda bir seans geçirirken, sektörde Stellantis çatısı altındaki markaların rakibi olabilecek markaların satış ve servislerini gerçekleştiren Doğuş Otomotiv hisseleri iki gündür devam eden düşüşünü dün de sürdürdü (yüzde -1.5).
Karsan hisseleri dün yüzde 5.8’lik getirilere ulaşarak Tofaş hisseleriyle yarışırken otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren bazı hisselerde de hareketlilik yaşandığı dikkat çekti. Parsan, Bosch Fren Ditaş Doğan gibi hisseler gün boyu artıda seyrederken Balatacılar, Ege Endüstri (aynı zamanda finansal sonuçlarını açıkladı), Good-Year, Jantsa, Kordsa gibi otomotiv yan sanayi şirketlerinin hisselerinde hafif satıcılı bir seans izledik.