Mehmet KAYA
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK)’nun elektrik piyasası işleyişinde kullanılan Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizmasında bazı şirketleri yanlışlık ya da kasıtlı haksız gelir elde ettiği yönündeki açıklaması sektörde ciddi yankı uyandırmıştı. İlk etapta 10 milyar TL’nin üzerinde bir kaynağın şirketlere gittiği ve bunun da geri alınacağı duyuruldu. Edinilen bilgilere göre yapılan hesaplamalar tamamlandı ve bu kapsamdaki tutarın 15,3 milyar TL olduğu belirtildi. EPDK bu tutardan 4 milyar TL’ye yakın kısmı da tahsil etti. Tahsil edilen tutarla oluşturulacak havuz, piyasa dengelenmesinde, elektrik fiyatlarının artışının azaltılması ya da fiyat artışı olmaması yönünde kullanılacak.
Soruşturma sürüyor
Haksız elde edilen gelirlerle ilgili bir ceza uygulamasının söz konusu olmadığı, bir geri ödemenin başlatıldığı açıklansa da EPDK’nın süreçle ilgili ayrıca bir soruşturma yürüttüğü kaydedildi. Şirketlerden savunma alınmaya başlandı ve soruşturma sonucunda “dengesizlik veya teknik nedenlerle ortaya çıkan farklar hariç tutularak” bir suç ya da kusur unsuru bulunursa ceza kesilecek. Bu arada, EPDK’nın tahsilat uygulamasına karşı bir şirketin yürütmeyi durdurma kararı aldığı ancak EPDK’nın itirazıyla bu kararın da kaldırıldığı bildirildi. Sektör yetkilileri, arz güvenliğinin önemsendiğini ve EPDK’nın elektrik arzının devamı yanında tüketici haklarını da gözetmekteki tutumunu sektöre gösterdiğini belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji ve enerji kaynakları fiyatlarında çok hızlı artış yaşanınca Avrupa’daki çok sayıda ülke ve Türkiye oluşan bu dengesiz ortamda şirketlerin üretimi durdurmaması için arayışlara girmişti. EPDK Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizması adı altında bir düzenlemeyi Nisan’da 6 ay için devreye almış, daha sonra uzatmıştı.