ALİ ŞAHİN / BURSA
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), lojistik sektörünün maliyetlerini artırdı. Büyük araç filolarına sahip olan lojistik şirketleri akaryakıt alımında direkt dağıtıcıdan dökme akaryakıt temin ederek yüzde 15 dolayında iskonto elde ediyordu. İstasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan UTTS sistemi ile birlikte şirketlerin tesislerindeki istasyonlar kapsam dışında kaldı. Lojistikçilerin araçları akaryakıt istasyonlarından yakıt almaya başladı. Akaryakıt istasyonlarındaki iskonto oranı da yüzde 5’i geçmeyince lojistik firmaları bir anda akaryakıtta yüzde 10’luk bir maliyet artışı ile karşılaştı. Bu maliyet artışını fiyatlara yansıtmamak adına kendi tesislerindeki istasyonların da kapsam dahiline alınmasını isteyen lojistikçiler, akaryakıtın gider kalemlerindeki ana unsurlardan olduğunu hatırlattı.
Artan maliyetlere ek olarak son yapılan UTTS düzenlemesi ile akaryakıttaki iskonto haklarının önemli bir kısmının son bulduğunu belirten Özdağlı Lojistik Genel Müdürü İbrahim Doğan, “Daha önce anlaşmalı olduğumuz ana tedarikçilerden akaryakıtı kendi tesislerimizdeki istasyona alarak aradaki işletme maliyetlerinden yüzde 15 gibi bir iskonto ile akaryakıt temin ediyorduk. Bu iskonto ile elde ettiğimiz avantajı da fiyatlarımıza yansıtıyorduk. Son düzenleme ile birlikte tüm yakıtı istasyonlardan almamız gerekiyor. Araçlarımız uzun olduğu için bir istasyona girdiğinde tüm pompaları kaplıyor ve yakıt alması da uzun sürdüğü için yoğunluğa sebebiyet veriyor. Ayrıca istasyonlar bu sisteme halen tam anlamıyla hazır değil. Birçok istasyonda tek pompa sistemi kabul ediyor. Bu sebeple istasyonlardaki sistemi kendi tesislerimizdeki akaryakıt istasyonlarına da uyarlayalım” diye konuştu.
“Verim kaybı oluşturuyor”
UTTS ile dökme akaryakıt döneminin sona ermesinden müşterinin de etkileneceğini belirten Gölyazı Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bozdemir, “Dökme olarak aldığımız akaryakıtta, minimum yüzde 10’luk iskonto kayıp yaşadığımız için bu farkı fiyata yansıtmak zorunda kalacağız. Bu maliyeti müşteriye anlatabilmek de sektörü zorlayacak. Bununla birlikte istasyonlara girmeyen binlerce aracın istasyonlara yönlendirilmesi ile şehir içindeki akaryakıt istasyonlarında oluşacak yoğunluk konusu da ayrı bir parametre olarak karşımıza çıkacak. Bizim bu konudaki en büyük talebimiz tesislerimizdeki dökme akaryakıt aldığımız istasyonların da UTTS’ye dâhil edilmesi. Bu sayede hem verimliliğimi hem de fiyat avantajı için iskonto payımızı koruyabiliriz” dedi.