Türkiye’nin kendisini küresel piyasalarda kanıtlayan sektörleri arasındaki mobilya, zorlu geçen 2024’ün ardından 2025’i evlilik destek haberleriyle ile karşıladı. Hükümetin yaptığı açıklamanın ardından, çeşitli belediyelerin de destek uygulamalarını açıklamalarına en çok sevinen sektörlerin başında mobilya geldi. Öte yandan mobilyacı, kredi kartlarına yönelik taksitlerin de artırılmasını talep ediyor.
Türkiye’deki mobilya üretimi geçen yıl 12 milyar dolar olarak ölçümlendi. 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 10’a yakın bir büyüme beklenen mobilya sektöründe büyüme hem iç pazar, hem de küresel piyasalara dönük gerçekleşiyor. Sektörün büyümesinde ihraç edilen ürünlerden elde edilen gelirin önemi büyük. Zaten Türkiye’deki mobilya üreticisinin karakteristik özelliklerinden biri de iç pazara hitap etme yeteneği ile ihracatçı kimliğini bir arada taşıması. Yani iç pazara hitap edebiliyor. Aynı zamanda ihracat pazarlarının hemen hepsine hizmet edebiliyor. Yanı sıra mobilyanın dört ana dalında da yüksek üretim gücü bulunuyor. Bu yönü ile de dünyanın ilk dört ülkesi arasında. Entegre üretim gücüne sahip ABD, İtalya ve Çin ile aynı listede bulunuyor.
Global rekabette üstünlük için ölçeğin büyümesi şart
Geçen yıl 4.2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk mobilya sektöründe bu yıl hedef 5 milyar dolar olarak kondu.
Türkiye mobilya sanayii, son 20 yılda çok önemli mesafeler aldı. 2001’de dünya mobilya ihracatındaki payımız binde 3 iken, bugün yüzde 2 ‘ye yaklaştı. Türkiye ihracatında mobilyanın payı 2001’de binde 8 iken, bugün yüzde 2’ye geldi.
Sektör, 2023 yılında 212 ülkeye ihracat yaptı. 2024 yılında ise 216 ülkeye ihracat yapılarak bir önceki yıla göre ihracat ağına 4 ülke eklendi.
Mobilya ihraç ettiğimiz diğer önemli pazarlar Almanya, ABD, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, Libya, Katar ve BAE olarak sıralanıyor. Türk mobilya endüstrisi, genelde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu, çok parçalı bir görünüme sahip. Buna karşın özellikle son 15-20 yıllık süreçte küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmaya başladı. Bu sektör adına iyi bir gelişme. Türkiye, dünya pazarlarında adından daha fazla söz ettirip, hızlı büyüme planları yapıyor ise ki yapıyor, üretim tesislerindeki ölçeği büyütmesi gerekiyor. Yani sektörün önünde, kapasite artışı gündemi önemli yer tutuyor.
Küresel lider ihracatçı ülkeler arasında ise Çin, ABD, İtalya, Almanya, Vietnam ve Polonya yer alıyor. Türkiye ise Çin, Vietnam, İtalya, Almanya, Polonya, ABD ve Kanada’nın ardından 8’inci büyük ihracatçı ülke olarak küreselde adından söz ettiriyor (94’lü GTİP kodu sınıflamasına göre yapılmıştır). Mobilya sektörü üç farklı kategoride inceleniyor. Ev mobilyaları ve mutfak dolabı marketin yüzde 51,7’sini oluştururken, ofis mobilyaları yüzde 31,7’sini, şilteler, panjurlar ve gölgelikler ise yüzde 16,6’sını oluşturuyor. Mobilya satışlarının içinde konut pazarının payı, ticari pazara kıyasla daha büyük. Mobilya satışları içerisinde yaklaşık yüzde 60’lık kısım konut pazarından (mutfak, oturma odası vb.) elde ediliyor.
Küresel mobilya iş hacmi 2026’da 1 trilyon dolar sınırına dayanacak
Küresel mobilya üretimi 2023 yılında yaklaşık 700 milyar dolar oldu. Sektörün 2026 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 8,2 büyüyeceği, 2026 yılında büyüklüğünün 1 trilyon dolar sınırına dayanarak 940 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Küresel markette en büyük pay sahibi yüzde 43 ile Asya Pasifik bölgesi. Asya Pasifik’i yüzde 24,9 ile Batı Avrupa ve yüzde 20,1 ile Kuzey Amerika takip ediyor. 2021-2026 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 15,4 büyüme oranı ile Afrika’nın en hızlı büyüyecek pazar olacağı tahmin ediliyor.
Fonksiyonel ürünlere dönük talep daha da artacak
Doğal dokuların, minimalist çizgilerin ve kişiye özel tasarımların hayatımıza daha fazla entegre olduğu bu yeni trendlerle, yaşam alanlarında sıcak ve modern bir atmosfer yaratmak mümkün. Mobilya sektörü, bu trendler doğrultusunda kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmaya devam ediyor. Kablosuz şarj istasyonları, entegre LED aydınlatma ve gizli depolama çözümleri gibi yenilikçi özellikler, kullanıcıların hem işleve hem de estetiğe olan beklentilerini karşılayacak. Şehir hayatının sınırlı alanlarında daha fazla çözüm sunan mobilyalar revaçta olacak. 1+1 konutların da yaygınlaşmasıyla birlikte modüler koltuklar, katlanabilir masalar ve birden fazla işlevi olan mobilyalar, mekandan tasarruf sağlarken çok yönlülük sunacak. Bir koltuk takımında telefonun şarj edilebilmesi, müzik sistemlerinin çalışması, koltuğun motorlu dijital bir şekilde hareket etmesi imkanı yaratan ürünlere yönelik talep hızlı artıyor.