Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketleri”ne ilişkin, “Doğrusu yeterince çerçeveleri iyi çizilmiş, hemen hemen tüm sektörlerin faydalanabileceği çok güzel bir çalışma olmuş. 14 farklı grupta özellikle KOBİ ölçeğinde birçok şirketin faydalanabileceği çok geniş yelpazede bir destek paketi olmuş.” dedi.
Asmalı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin detaylarını açıkladığı “Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketleri”ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Uzun zamandır söz konusu destek paketini beklediklerini dile getiren Asmalı, “Sayın Bakanımızla bazı toplantılarda karşılaşınca kendisine bu konudaki talebimizi söylüyorduk. Kendisi de ‘Aralık enflasyonu görmemiz lazım’ dedi. Hamdolsun 20 puanlık bir enflasyonda düşüş yaşanınca uzun zamandır üzerinde çalıştıkları paketi de bugün bütün kamuoyuyla paylaştılar.” ifadelerini kullandı.
“Herkesin hoşnut olacağı bir paket”
Açıklanan paketi olumlu karşıladıklarını belirten Asmalı, “Doğrusu yeterince çerçeveleri iyi çizilmiş, hemen hemen tüm sektörlerin faydalanabileceği çok güzel bir çalışma olmuş. 14 farklı grupta özellikle KOBİ ölçeğinde birçok şirketin faydalanabileceği çok geniş yelpazede bir destek paketi olmuş. Kira giderleri kapsamı da dahil olmak üzere, personel maliyetleri dahil olmak üzere, döviz kazandırıcı faaliyetler, kadın girişimcilere özel destekler, genç girişimcilere, dijital dönüşüme, teknoloji şirketlerine özel destekler var. Hatta bölgesel destekler var. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında faaliyet yapanlara özel destekler var. İnşaat destek paketi zaten geçen günlerde açıklandı. 30 milyar TL’lik paket bu kapsamın içinde, 250 milyar TL’nin içinde. Bence bütün kesimlere hitap eden ve herkesin hoşnut olacağı bir paket.” diye konuştu.
Asmalı, paketten faydalanacak şirketlerle ilgili gruplandırmayı da yerinde bulduklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Şirketleri beş gruba ayırırsak birinci grupta herhangi bir kefalete ihtiyacı olmadan zaten kredi kullanabilen ölçekteki büyük şirketler bundan yararlanamayacak. Sayın Bakan, daha çok iki, üç ve dördüncü gruba giren şirketler bu kapsamdan faydalanacaklarını söyledi. Tabii ülkemizin kaynakları sınırsız değil, sınırlı bir kaynağımız var. Dolayısıyla ‘bu kaynağı sınırlı kullanmak adına gerçekten yatırım, üretim, istihdam ve ihracat bu dört sac ayağı üzerine faaliyet yapan şirketlere ve bu işlere gitmesi lazım’ dedi. Bunun için de çok kapsamlı ve canlı bir izleme modülü kuracaklarını söyledi. ‘Bununun refinansmanda kullanılması, başka amaçlar için, döviz alımı gibi, dış tüketim ürünleri alımı gibi yerlerde kullanılmasını kesinlikle takip edeceğiz ve bu işlemi tespit ettiğiniz firmalar hakkında gerekli yaptırımları ve cezai müeyyideleri uygulayacağız’ dedi. İstihdam garantisi istiyor. Yani ben şu kadar istihdam yapmak için bu krediyi alıyorum diyeni, bu istihdamı koruması talep ediliyor. Bunlar da önemli. Dolayısıyla iyi düşünülmüş, iyi hazırlanmış bir paket. Tekrar iş dünyamıza hayırlı olsun diyorum.”
“Tahmin ediyoruz ki EYT paketi biraz daha yukarı yönlü rakama revize edilecektir”
EYT için kredi desteği konusuna da değinen Asmalı, sözlerini şöyle tamamladı:
“EYT’yi herhalde birkaç gün daha konuşacağız. Çünkü EYT konusu malum çok fazla speküle edilen ve farklı alanlara çekilen bir husus. Ama şunu söyleyeyim, şu anda EYT için beni arayanlar var. ‘Başkanım benim dört çocuğum var. Okula gidiyor. Ben emeklilik maaşıyla geçinemem. Ben çalışmak istiyorum, beni iş yerimden çıkarıyorlar’ diyenler var. Aslında EYT isteğe bağlı, bu kapsama girip çalışmak isteyene de bu hakkın tekrar devam ettirilmesi gerekiyor. EYT yüzde 85’i özel sektöre ait çalışanların emekli edileceği bir yapı olduğu için yaklaşık 150 milyarlık bir EYT yükü gelecek özel sektöre. Bu kapsamda açıklanan 25 milyarlık KGF paketinin yetersiz kalacağı muhtemel. Ama Sayın Bakan ısrarla üzerine vurgulayarak söyledi. ‘Bu birinci paketimiz ihtiyaç olması halinde ikinci, üçüncü paketleri de açıklayabiliriz’ dedi. Tahmin ediyoruz ki EYT paketi biraz daha yukarı yönlü rakama revize edilecektir.”