ERAY ŞEN
Antakya Ziraat Odası (AZO) Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, üretim aşamasındaki girdi maliyetleri düşmeden, tarımdan kaynaklı enflasyonun düşmesine ‘imkân ve ihtimal’ olmadığını söyledi. EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada tarımdaki genel sorunlara Hatay’da deprem nedeniyle ortaya çıkan problemlerin de eklendiğini belirten Okay, ” Sorunların ilk halkasında; tohum, ilaç, gübre ve yakıt maliyetlerindeki yükseklik .Hasattan sonra da nakliye maliyeti ve market karlarının eklenmesiyle, tüketicinin önüne yüksek fiyatlı ürünler gelmekte” dedi.
“Su yok, ikinci ürün ekilmedi”
Depremde Asi nehrinde zemin sıvılaşmasından kaynaklı çatlaklar, nehir tabanında kırılmalar oluştuğunu, mendereslerde çökmeler, barajların gövdelerinde sıkıntılar meydana geldiğini anlatan Okay, “Bu da sulama kaynaklı sıkıntılara yol açtı. Bu sene çiftçimize ikinci ürün ekmemelerini şiddetle tavsiye ettik, çünkü yeterli sulama suyu yoktu. Bölgede yaygın olan silajlık mısır, pamuk, soya gibi ikinci ürünler ekilmedi” dedi.
Bölgede nüfus azalmasından dolayı çalışacak kimse kalmadığını, işçi ücretlerinin çok arttığını dile getiren Okay, “Kalanlar da aylık 25 bin lira istiyor, iki adam çalıştırsan 50 bin lira, 6 ay çalıştırsam 300 bin lira eder. Yaptığım işten bu parayı kazansam canı sağ olsun ama ne kazanıyoruz ki ödeyelim” diye konuştu.
“Ürün para etmedi tarla kirası düştü”
Son yıllarda tarla kiralarının düştüğünü açıklayan Okay, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yıllık kiralar dönümü 6-7 bin liraydı, 4-5 bin lira bandına düştü. Maliyet düştü, iyi oldu diye bakabilirsin ama diğer taraftan ürün para etmediği için sonuçta zarar edecek. Pamuk, biber, mısır, hangi ürünü ekse para etmiyor, bu yüzden kimse tarla kiralamak istemiyor.”
“Belediyeler sözleşmeli tarım yaptırmalı”
Belediyelerin tarıma el atmasını isteyen Okay, şu öneride bulundu: Belediyeler üretici ile yakın temasta olup üretim yaptırmalı. Nasıl ki şirketler sözleşmeli tarım yaptırıyor, bence artık belediyelerin de bu taşın altına elini koyma zamanları geldi de geçiyor, Bunu başarılı bir şekilde yapan belediyeler var. Artık her il kendi etrafında tarımsal üretim yapan, kendi iline çeşitli kalemler altında ürün temin edebilen tarım sektörünü, çiftçiyi desteklemek zorunda. Sistem artık bunu gerektiriyor.”