DUYGU GÖKSU
Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji projelerine destek olması için Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan verilecek olan hibe kredi miktarının 1.5 milyon dolarla sınırlandırılmış olmasını değerlendiren sektör temsilcileri bunun bir başlangıç olmasını umut ediyor.
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye adına yaptığı mali yardım talebine cevabı 7 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre “Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesine İlişkin Olarak Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında İmzalanan Hibe Anlaşması” kapsamında, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’ye vereceği hibe destek 1,5 milyon doları aşmayacak. Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı ve İzmir Ticaret Odası Temiz Enerji Çalışma Grubu Başkanı Lütfi Kılıç, 1,5 milyon dolarlık kaynağın çok yetersiz olduğunu, ilerleyen zamanlarda devamının gelmesi gerektiğini söylediler.
Hibe tutarı olan 1,5 milyon doların herhangi bir artı değer sağlayamayacağını söyleyen Şallı, “Bir güneş enerjisi santralinin maliyeti 1,5 milyon dolardan daha fazla. Yine de bu devamı gelmesi gereken bir başlangıç. İleride desteklerin devamı gelir ve artırılırsa yerel yönetimlerin enerji dönüşümüne büyük katkılar sağlayacaktır. Hem dünyanın hem de Türkiye’nin karbon nötr bir dünya yaratma hedefine ulaşmak için finans kaynaklarının uzun vadeli ve düşük maliyetli olması lazım” dedi.
Yerel yönetimlerin güneş ve rüzgar enerjisi santralleri projelerini hızlandırdıklarını aktaran Şallı, “Özellikle kendilerine ait otoparklar ve pazaryerlerine güneş enerjisi santrali kurmayı sürdürüyorlar. Son dönemde yenilenebilir enerji yatırımları hızlanmaya başladı. İzmir, hem güneş hem de rüzgar enerjisi için en ideal kentlerimizden biri” ifadelerini kullandı.
Lütfi Kılıç: “Daha fazla finansmana ihtiyacımız var”
Söz konusu hibe desteğinin beklendiğini ancak miktarın çok düşük olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Temiz Enerji Çalışma Grubu Başkanı Lütfi Kılıç, “Desteklerin yavaş yavaş çoğalacağını umut ediyoruz. Belediyelerin bu desteklere çok ihtiyacı var. Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçilen şehirlerden biri olan İzmir için destekler çok önemli. Daha fazla finansmana ihtiyacımız var ve devamının gelmesi gerekiyor. Bu kaynağın artması, zaten hareketli olan yenilenebilir enerji sektörüne daha fazla hareket getirecektir. Yerel yönetimlerin hızlı hareket etmesi ve proje üretmesi lazım” dedi.
Hibe desteğin bir kısmının sertifikasyon için ayrıldığını söyleyen Kılıç, 2026 yılında uygulanmaya başlanacak olan sınırda karbon bedellerinin oluşmaya başladığını ifade ederek, bunun için gerekli olan sertifikasyon sürecinin iyi değerlendirilmesini istedi.