FİKRİ CİNOKUR
Bu yıl turist sayısı bakımından tüm zamanların rekorunu kıran turizm sektörü, yeni sezonda da rekor kırmak istiyor. Ancak, kiraların aşırı yüksek olması nedeniyle, tüm sektörlerde olduğu gibi turizmde de barınma sorunu yaşanıyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, turizmde konut sorunu nedeniyle kalifiye personel sıkıntısı yaşandığını bildirdi. Barınma sorununun ‘sosyal konut projesi’ ile çözülmesi gerektiğini belirten Güngör, şunları kaydetti: “Çeşitli nedenlerle göç artışı yaşanan Manavgat’ta turizm çalışanının en büyük sorunu barınma oldu. Turizm sektörü barınma sorunundan olumsuz etkileniyor. Kalifiye elaman ve nitelikli iş konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ev kiralarının yüksek olması nedeniyle barınma sorunu yaşayan turizm çalışanları bölgeyi tercih etmiyor. İş müracaatında bulunan personel ilk olarak turizm tesisinin lojmanı olup olmadığını soruyor ve lojmanı olan otelleri tercih ediyor.”
“İşletmeler çalışan bulmakta zorluk çekiyor”
Kiraların yüksek olması ve kiralık ev bulunamaması nedeniyle turizm işletmelerinin çalışan bulmakta zorluk çekmeye başladığını anlatan Tahsin Güngör, öyle devam etti: “Hızlı bir biçimde konut sorunu çözülmezse kalifiye personel konusunda yaşanan sorunlar artacak ve önümüzdeki yıllarda çalışan bulmakta sıkıntı yaşanacak. Bölgemizde çok ciddi bir konut sıkıntısı var. Yaşadığımız konut sıkıntısı ekonomik döngüyü birkaç yönden etkiliyor.”
Kontrolsüz göç ve depremler yüzünden Manavgat bölgesinin kapasitesinin çok üstünde bir hızlı göç aldığını ifade eden Güngör, “Yoğun göç halen devam ediyor. Göç, Manavgat ve bölgede var olan konut sıkıntısını ikiye üçe katladı. Nüfusun yüzde 65-70’i asgari ücret seviyesinde çalışıyor. Manavgat’ta ev kiralarının aşırı yükselmesi çalışanların maaşlarına da zam olarak yansıyor ve turizmden tarıma bütün sektörlerde üretim maliyetlerini artırıyor. Konut sorununa hızlı bir çözüm üretilmezse önümüzdeki süreçte işletmeler milyon dolarlık tesislerde çalışan bulmakta zorlanacaklardır” dedi.
“Oteller çaresizlikten yüksek fiyatlı lojman tutuyor”
Otellerin bu sıkıntısından dolayı bazı lojman sahiplerinin fırsatçılık yaparak yüksek fi yatlar talep ettiğini dile getiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, “Otellerin çalışanlarının barınma sorununu bilen mülk sahipleri fırsattan yararlanarak kiraları ciddi mantıksız rakamlar ile kiraya vermeye çalışıyor. Oteller çaresizlikten de lojmanı tutmak durumunda kalıyor. Örnek vereyim Geçen gün 25 odalı lojman için bakındık. Tek oda için 15 bin lira teklif ediyorlar. 7 ayda 2,7 milyon ediyor. Lojman sahibi burayı otel olarak işletmeye kalksa bu rakamın yüzde 50’sini kazanır. Maalesef herkes fırsat peşinde” diye konuştu. Konuyla ilgili bir önerisinin olduğunu belirten Saatçioğlu, şunları söyledi: “Hemen hemen her otelde lojman var ama yetersiz. Genelde lojmanlarda bekâr veya başka şehirlerden gelen personelimiz kalıyor. Bu lojmanlarda kalan 3-4 kişiye bir ev kirası yardımı verilebilir. Böylece lojman boşaltıp yeni geleceklere yer açılır. Bunun dışında hükümetin de konuya seyirci kalmayıp otelciye destek olmasını bekliyoruz. Yerel yönetimlerin de turizmcinin işini kolaylaştırmak için lojman yapılması amacıyla teşviklerde bulunup, imar arsa, ruhsatlanma konusundaki işlemleri teşvik edecek, işlemleri hızlandıracak girişimlerde bulunması gerekiyor. Antalya’daki okul yurtları da özellikle yaz aylarında boş odalarını hotellere makul fi yata kiraya verebilir.”