HÜSEYİN GÖKÇE
Türkiye’nin ithal ettiği teknolojik ürünlerin üretilmesine yönelik yapılacak yatırımlara teknoloji puan seviyesine göre uygun koşullarda destek sağlanmasını öngören program kapsamında ilk çağırı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi için açılacak. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısının hemen ardından duyurduğu yeni YTAK kredisi, teknoloji puanına göre kredilendirilmeyi esas alan Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğ kapsamındaki ilk program olacak. 26 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde 1 milyar liranın üzerindeki yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesi ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi’ni yer alıyor. YTAK desteğiyle yapılacak yatırımlara teknoloji seviyesi ve dış kaynak kullanımına göre faiz oranı yüzde 15’e kadar indirilebilecek. Bu kapsamda yatırım desteğinden yararlanacak firmalarda, KKM hesabı bulunmama yanı sıra döviz varlıklarının toplam varlıkların yüzde 5’inin altında olması şartı da aranacak.
KKM’si olmayacak, döviz pozisyonu %5’in altında olacak
- Firmaların net döviz pozisyonu toplam varlıklarının yüzde 5’inin altında olacak.
- Merkez Bankası’nca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesap bakiyesi bulunmayacak.
- Savunma sanayi sektörü dışındaki firmalar, yatırıma yönelik yurt içindeki tüm sözleşmelerini TL üzerinden yapacak.
- Üretilecek mallar yurt içinde yerleşik firmalara sadece TL üzerinden satılacak.
Yolcu uçağından hibrit araç ve akıllı telefona…
Stratejik öncelikli ürün olarak değerlendirilen 284 ürün içinde yer alanlardan bazıları şunlar: Yolcu uçağı, hibrit araç, akıllı telefon, televizyon, kamera, traktör, buhar türbini, turbojetler, soğutma cihazı kompresörleri, elektrikli forkliftler, etil alkol, saf amonyak, SARS aşısı, haşarat öldürücüler, işlenmemiş alaşımsız alüminyum, kurşun ve nikel akümülatör, elektronik entegre devreli bellekler, bilgisayarlı tomografi cihazı.
Faiz/kâr payı oranı yüzde 15’ten başlayacak
YTAK kapsamında firmalara TSP seviyesi yanı sıra, yurt dışından finansman sağlanması ve finansal sağlamlık gibi kriterlere göre de faiz/kâr payı indirimi uygulanacak. Buna göre faiz/kâr payı oranları: *Teknoloji Strateji Puanı (TSP) 85 ve üzerinde olan veya TSP belgesi olmaksızın Merkez Bankası’nın uygun gördüğü yatırımlara yüzde 23, TSP’si 85’in altındaki yatırımlara ise yüzde 30 olarak uygulanacak.
– Yatırım kapsamında yurt dışından sağlanan finansmanın toplam yatırım tutarına oranı yüzde 20’nin TSP’si 85’in üzerinde olan firmalara yüzde 18, TSP’si 85’in altındaki yatırımlar için yüzde 25 olacak.
– Finansal sağlamlığı yüksek firmalara ise Yüzde 15 ve yüzde 22 olacak.
Yatırımda alt sınır 1 milyar, kredide üst sınır 5 milyar lira
YTAK programına en az 1 milyar lira tutarında yatırım projeleri başvurabilecek. Tahsis edilen kredi eşit taksitler halinde çekilebilecek, ilk altı ayda yüzde 10’u verilebilecek. Belirlenecek kriterlere göre izin almak şartıyla kredinin tamamı da çekilebilecek. Krediler bankada bloke edilerek proje gerçekleştikçe kullanım sağlanacak. Bir firmaya en fazla 5 milyar TL tahsis edilecek ve toplam yatırımın yine en fazla yüzde 70’i YTAK kredisi ile finanse edilebilecek. YTAK kredileri 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli olacak ve taksitler aylık, üç aylık ve altı aylık olarak belirlenebilecek.